ХарБарБонд. Жага свободи

Восьмого вересня в стінах столичної галереї «АВС-арт» відкрилася однойменна виставка маріупольського мистецького об’єднання «ХарБарБонд». Таємничість назви якнайкраще відбиває концепцію виставки: максимально абстраговану від зовнішніх колізій і занурену в інтимний світ кожного з її учасників – Володимира Харакоза, Сергія Баранніка та Олександра Бондаренка.

Абстракціонізм став для них засобом реалізації особистісної й творчої свободи, ідея якої є наріжним каменем їхньої творчості. Нескінченна жага свободи обумовлює свідоме звернення митців до абстрактних форм (здатності духу творити не з природного світу, а із самого себе), їхню відмову від ілюзорного зображення та зайвого наративу. Зовнішнє і внутрішнє, пропущене крізь призму власного світобачення, сплітаються в фантазійні, захищені від дисгармонії досконалістю круглої форми, «пейзажі» Сергія Баранніка; шляхетні за тоном колірні поля Олександра Бондаренка й динамічні інтелектуально-інтуїтивні пасажі Володимира Харакоза. Широка колірна гамма, фактурне розмаїття, введення кількох просторових планів, ритмічність й музикальність композицій надають роботам митців особливої трансцендентної глибини, акцентуючи їхню внутрішню експресію та унікальну настроєвість.

Втім, незважаючи на довготривалу співпрацю та дружбу, учасники «ХарБарБонду» зберігають свою оригінальність, кожен з них працює у власній творчій манері. З огляду на це експозиційний простір був побудований таким чином, щоб сфокусувати художні й світоглядні позиції кожного з авторів.

На сакраментальне питання: «Що хотіли сказати митці?» відповідь для глядачів лишається відкритою. Учасники «ХарБарБонду» лише делікатно вказують на важливі для них ціннісні й мистецькі орієнтири. Апелюють до підсвідомості й емоційного начала публіки. Ретранслюють відчуття нестримної свободи, яке може надати особистості лише творчість…

Соломія Степова

Сайт2

Сайт3 Сайт4 Сайт5 Сайт6 Сайт7 Сайт8 Сайт9 Сайт11 Сайт12Сайт13
Сайт14 (2)
Сайт15 (1) Сайт16 Сайт18

Сайт1

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: