Форма і зміст живопису Петра Антипа

Значущість мистецтва України в умовах глобалізації залежить насамперед від того, яке місце вона посяде у світі. Філософи стверджують, що світова спільнота вступає у тривалий період нової розстановки сил, яка поділяє світ не на дві, а на три протилежні ворогуючі цивілізації. Ідеологія цивілізацій виражається у трьох основних життєво важливих видах діяльності — аграрній, індустріальній та інформаційній.

Petro-Antip.-Kanivska-statuetka.-2006.-P.-oliya.-153-h-200-sm

Саме вони відповідають трьом основним цивілізаційним етапам розвитку людства, позначеним як «Три Хвилі». Глобальні перегони виграють країни, які завершать свій перехід до Третьої Хвилі з «мінімальними внутрішніми неузгодженостями і безладами». Для цього слід відмовитися від націоналістичних ідей, застарілих і таких, що відповідають епосі індустріалізації. Третя Хвиля передбачає глобальне економічне і культурне вторгнення з розмиттям кордонів окремих держав та об’єднанням бізнесу і фінансів задля розвитку світової економіки [1].

Petro-Antip.-Poyednannya-protilezhnostej.-2014.-Polotno-mishana-tehnika.-200-h-180-sm-

Отже, той, хто контролюватиме поширення та накопичення інформації, контролюватиме світ; інші також будуть важливими, але посядуть другорядне місце. Нині спостерігаємо, як засобами медіа нав’язуються і поширюються культурні традиції розвинених країн, що вже домінують у світовому інформаційному полі, затираючи місцеві традиції, які втрачають цінність через власне самоусунення. Водночас у світі не послаблюється інтерес до матеріальної і нематеріальної спадщини народів з багатовіковим історичним минулим. Вочевидь ми маємо самі навчитися поціновувати, досліджувати і берегти власний культурний спадок, бо лише за цих умов зможемо довести світові його цінність та унікальність. Культура сьогодні, як ніколи, — ще один механізм політичного впливу.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: