“Скульптури-тіні” американця Ренді Купера

Ренді Купер змінив багато робочих місць і професій, починаючи від лісоруба в лісах Тихоокеанського Північного Заходу до педагога, від оператора на заводі компанії “Westinghouse” до розробника і викладача програми комплексного управління якістю на двох з її об’єктів. Як художник, він завдячує  увагою до деталей своєму останньому досвіду в “Westinghouse”. Мати Ренді була майстринею-різьбярем птахів, а одна з його сестер є досвідченим живописцем, скульптором та літератором.

N2

Ренді було майже 50, коли він відкрив в собі схильність до мистецтва. Його першим досвідом художньої освіти став 6-тижневий курс у скульптора Рена Пратер-Страуда. Він також відвідував тижневий курс Така Ленленда в художній школі Скоттсдейл. Після успішної роботи в глині, штучному камені й бронзі, Ренді відкрив для себе дротяну сітку, яка незабаром стала його матеріалом. Самотужки розробив техніки, якими користується при створенні своїх «скульптур-тіней».

Ренді Купер
Ренді Купер

Під впливом світла його твори лишають на стіні інтригуючі тіні. Іноді вони виявляють більше деталей, ніж оригінальна скульптура й огортають її магічною аурою. Ці «скульптури-тіні» підкорили останніми роками Сполучені Штати, стали частиною багатьох приватних колекцій по всьому світу, а Ренді Купер став головною фігурою серед сучасних художників Америки. Ренді працює повний робочий день і живе в Нью-Мексико з дружиною Сьюзан – колишнім інженером-екологом, яка сьогодні є письменницею і художником. Вона переважно працює в техніці пастелі, маслі і акрилі.

N8

Класичне ню

Коли ми думаємо про класичну скульптуру, ми уявляємо собі прекрасних, гнучких жінок з округлими формами Венери і сильних, м’язистих чоловіків з міцним тілом Адоніса. Класичні ню Ренді Купера повертають до життя ці соковиті форми в його захоплюючих, візуально приголомшливих «скульптурах-тінях» з  дротяної сітки. Прожектор, зосереджений на кожній з ретельно виконаних скульптур, створює  тінь , яка відбивається на стіні й додає вимірів, які ніколи раніше не були можливими в традиційній скульптурі. Витончені, напрочуд деталізовані тіні передають нюанси, які неможна побачити в скульптурі, й виглядають як малюнки олівцем або гравюри на стіні. «Скульптури-тіні» створюються  вручну в різних позах та кольорах; художник не використовує жодних форм чи гіпсових зліпків.

N7

N9

Пари

Кохання … Коли ви є частиною закоханої пари, він відчуваєте, як світ зупиняється, і раптом все обертається навколо вас і вашої коханої .

Ренді одружений вже протягом 50 років. Природжений романтик, він обдаровує свою дружину вишуканими чайними чашками й квітами (часто, взагалі, без будь-якої причини), приносить їй сніданок у ліжко, та, звичайно ж,  дарує їй свою любов і відданість. Саме в цьому романтичному ключі  він створив свою серію пар.

C1

C2

Абстракції

Ренді Купер відомий своїми «скульптурами-тінями» на тему людського тіла. Проте холодним, вітряним зимовим днем в Санта-Фе в очікуванні друга в одній з галерей сучасного мистецтва Ренді був зачарований формами і кольорами експонованої там  абстрактної роботи. Повернувшись до робітні, Ренді знайшов прямокутний шматок сітки. Не уявляючи, як має виглядати готова скульптура,  він почав робити якусь форму з дроту, що призвело до створення його першої абстрактної скульптури.

A6

Форма еволюціонувала, виникла потреба в додатковій формі, тож Ренді захопився, втрачаючи відчуття часу. Скульптурна абстракція була завершена кілька днів по тому, після довгих переробок й з великою увагою до деталей, що характеризує роботу Ренді. Використання в скульптурах поліхромії заклало фундамент для нових експериментів: він навіть пройшов курс аерографії. В своїх абстрактних скульптурах художник створив нову форму мистецтва, поєднуючи дротяні сітки, тіні, скульптуру і колір. Він каже: «Людська форма завжди буде моєю пристрастю, але безперервний потік цих абстракцій дає мені свободу, якої я раніше не відчував, і колір додає вимір, який є новим і захоплюючим. До того ж, це цікаво!»

За матеріалами персонального сайту Ренді Купера: http://www.randycooperart.com/

A5

A3

A4

A2

A1

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: