В столиці донецькі художники дослідять «Мутагенез» Донбасу

1 вересня о 19.00 в київському Музеї гетьманства відбудеться відкриття арт-проекту «МУТАГЕНЕЗ». Музей знаходиться за адресою: ст. м. Контрактова площа, вул. Спаська, 16-б.

Алекс Єськова. DNK. Полотно, акрил. 2016. 50 х 70 см
Алекс Єськова. DNK. Полотно, акрил. 2016. 50 х 70 см

За словами авторів виставки Алекс Єськової та Антоніо Шевченка, їхній проект-дискусія присвячений дослідженню причин виникнення соціального, етнічного, еволюційного та збройного конфлікту в Україні й зокрема у Донбасі. Оскільки згідно з теорією фракталів Україна зараз є міні-моделлю європейського простору, яка демонструє потенційний розвиток аналогічної конфліктної ситуації на європейських теренах, молоді художники ставлять собі за мету привернути увагу громадськості, як до нинішніх подій в Україні, так й до проблеми тероризму та агресії в усьому світі.

Алекс Єськова. Слов`янський Колос. FUCK WAR. 2014. Полотно, акрил. 360 х 240 см
Алекс Єськова. Слов`янський Колос. FUCK WAR. 2014. Полотно, акрил. 360 х 240 см

Алекс та Антоніо – українські художники-переселенці з Донбасу, постраждалі від військової агресії Росії. Незадовго до війни 2014 року, в передчутті її початку, художники взялися за арт-проект, який би виявив процеси деформації генотипу українського суспільства й небезпечної взаємодії кількох субкультур на території Донбасу. Власне, «Мутагенез» є процесом виникнення мутацій (стійкого перетворення генотипу, яке відбувається під впливом зовнішнього або внутрішнього середовища). Однак події на сході країни їх випередили, спричинивши в регіоні соціальну та гуманітарну катастрофу.

Антоніо Шевченко. Дух Донбасу
Антоніо Шевченко. Дух Донбасу

До проекту ввійшли живописні роботи та інсталяція, створені протягом 2012 – 2016 років. Підкреслена графічність, використання яскравих локальних кольорів, декоративна стилізація форм «монументалізують» й універсалізують не лише образи, а й релевантні змісти.

В роботах, що увійшли до проекту, донецькі художники «препарують» Донбас як великий живий організм з пухлинами, ранами і хворобливими станами. Ставляться до нього з розумінням і любов’ю, відчуваючи, що це – своє, рідне, яке підлягає лікуванню. Евтаназію прописувати зарано. Гіперболізують, іронізують і досліджують… І, як і всі художники, мріють змінити цей світ на краще.

Антоніо Шевченко. Кровосток. Полотно, акрил. 70 х 100см
Антоніо Шевченко. Кровосток. Полотно, акрил. 70 х 100см

Неповторний колорит на відкритті забезпечуватимуть «атмосферні» виставкові зали Музею гетьманства – однієї з трьох найстаріших пам’яток архітектури Подолу та народний театр фольклорної пісні «Дивина» (м. Донецьк).

афіша

Довідка:

Алекс Єськова та Антоніо Шевченко – художники, дизайнери, куратори, учасники арт-групи «ВОНИ» (з 2012 року), члени Спілки дизайнерів України (з 2003 року). Учасники й призери всеукраїнських і міжнародних виставок в сфері сучасного візуального мистецтва та дизайну.

Виставки:

2014 – 2015 Національний форум «ДонКульт – мистецькі надра», Київ, Львів

2014 Фіналісти Всеукраїнського конкурсу сучасного візуального мистецтва

Н. Альтмана. РЦСМ «Арт-Шик», Вінниця

2014  ГогольFEST. CULTPROSTIR, Київ

2014 Всеукраїнський мистецький проект до Дня Незалежності. НСХУ, Київ

2014 Виставка «Енергія». Арт-пікнік Слави Фролової на ВДНГ, Київ

2014 Виставка «З любов`ю до України». Музей меморіального комплексу

«Борцям за волю України», Стрий

2014 Виставка «З любов`ю до України», Львів, Харків, Хмільницький

2014 «Перша виставка Семантичного Сюрреалізму». Арт-резиденція

«Будинок Механізатора», Андріївка, Донецьк

2014 Проект «Громадянський містицизм». Інститут проблем сучасного

мистецтва, Київ

2014 Виставка «Українська мова» разом з роботами Марії Приймаченко.

Музей «Духовні скарби України», Київ

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: