Фонд “Ізоляція” запрошує на лекцію “Атлас Донбасу: екзистенційна топографія одного суб’єкта”

17-го січня 2017 року о 19.00 в рамках проекту “Донбаські студії” фонду ІЗОЛЯЦІЯ відбудеться лекція філософа Володимира Приходька “Атлас Донбасу: екзистенційна топографія одного суб’єкта”.

15965077_1316754658390751_6726806718992755193_n
Володимир Приходько (Volodymyr Prykhod’ko) народився 1976 року в Донецьку. Є доцентом кафедри теоретичної і практичної філософії КНУ імені Тараса Шевченка. Науковий редактор українського перекладу книги Карла Шльоґеля “Український виклик: відкриття європейської країни” (Видавництво Дух і Літера), один із розділів якої присвячено Донбасу.

На лекції мова піде про конструювання «донецького суб’єкта» шляхом тілесного досвіду місць. Сукупність цих визначних місць формують карту екзистенційного простору Донеччини. Донбас, про який тут йдеться, – це не предмет історичного дослідження, що спирається на аналіз документів і наративів. Донбас в екзистенціальній топографії – це слід, мітка, репер, який ще не став повністю знаком, а тому є невід’ємним від тілесності cуб’єкта.

Чи існує особлива ідентичність Донбасу? Що її визначає? Як вона формувалася? У який спосіб ми можемо говорити про власний досвід існування в цьому просторі?

На ці та інші питання спробує відповісти на лекції Володимир Приходько.

Предметом лекції буде ідентичність донецького суб’єкта. Оскільки Донбас розглядається у донаративній і допредикативній сфері, його цілісність задається просторовими структурами, які виражаються (карто)графічно. Серії карт складають атлас тіла, в якому закарбований Донбас. Донбаська чи донецька ідентичність і є такою структурною цілісністю тілесності, схопленої в її просторових траєкторіях. Суб’єкт такої ідентичності є орієнтувальним проектом, завдяки якому постають місця, простори, ландшафти. Для функціонування такого проекту важливою стає роль пам’яті тілесного місця збирання слідів.

Атлас. Природний ландшафт: степ, море, ліси, ріки, «гори». Природна повнота як запорука самодостатності та/чи самоізоляції. Культурний ландшафт: домінування відкритого горизонту. «Зваблива» далечінь. Фронтир / «дикий край». Боротьба з природою. Розкладання: терикон, кар’єр, шляхопровід, колія. Копальня: схованка/ могила. Жертовність як сенс життя. Робітник і солдат. Дисципліна.

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації: goo.gl/CUfrJW

Контактний телефон: 095 4610 559 – Дмитро Чепурний
dmitry.chepurnoy@izolyatsia.org

(Фото: Олександр Чекменьов, серія “Донбас”)

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: