НХМУ пропонує зануритися в “Лабіринти Аксініна”

8 листопада Національний художній музей України спільно з галереєю «Дукат» презентували ретроспективну виставку культового андеґраундного художника 1970–1980-х років Олександра Аксініна (1949–1985). Цим проектом ім’я загадкового львів`янина буде вписано до історії українського мистецтва ХХ століття. Виставка триватиме з 8 листопада до 10 грудня 2017 року у виставкових залах НХМУ.

3

У трьох залах експозиції послідовно розкрито суть послань художника — місту, світу, Всесвіту. У першій залі експонуються роботи, що відображають особисту історію митця, нерозривно пов’язану з його оточенням і рідним містом: екслібриси й офорти, створені для друзів і знайомих, а також серії листівок до нового року, 8 березня та дня народження художника.

Другу залу присвячено інтерпретаціям образів і сюжетів світової культури. Це рефлексії на тему творчості Джонатана Свіфта (цикл «Королівство абсурдів Джонатана Свіфта»), ілюстрації до «Аліси в Країні чудес» Льюїса Керрола, офорти з присвятою Ієроніму Босху, Альбрехту Дюреру, Федору Достоєвському, Зиґмунду Фройду, графічні парафрази творів Пітера Брейгеля Старшого, Карло Крівеллі.

У третій залі сучасний художник Іван Світличний та арт-група SVITER разом із компанією Front Pictures занурять глядача у Всесвіт Аксініна через атмосферну аудіовізуальну інсталяцію. Образи з невеликих аксінінських графічних робіт подолають межі часу, художньої техніки, обставин і розпочнуть подорож цифровими лабіринтами.

8

Олександр Аксінін — культова постать для кола львівських інтелектуалів 1970–1980-х років. Поза тим, він був тісно пов’язаний з легендарними представниками радянського андеґраунду — дружив із Дмітрієм Пріговим, Віктором Кривуліним, Іллею Кабаковим, Оскаром Рабіном, Едуардом Гороховським, Генріхом Сапґіром, Тинісом Вінтом.

Складні технічно й змістовно роботи Аксініна вимагають інтелектуальних зусиль для розуміння закладених художником смислових шарів. Митця цікавили символічні системи алхімії та астрології, китайської «Книги змін» і буддійських трактатів. Він працював зі знаковими текстами світової літератури — від Керрола й Кафки до Фолкнера й Хлєбникова. Видавати цих авторів з ілюстраціями, які робив Аксінін, тоді було неможливо, тому свої графічні серії він створював «в стіл», і деякі з них буде вперше показано широкій аудиторії.

Аксінін трагічно загинув 3 травня 1985 року в авіакатастрофі під Золочевом. У той день авіадиспетчер помилився: відстань літака від аеропорту становила 56 кілометрів, а він назвав «дзеркальну» цифру «65». Перевернувся пісковий годинник, що його так нагадує монограма мистця — подвійне «А» імені та прізвища (російською мовою).

За 35 років життя Олександр Аксінін створив понад 300 офортних робіт та чималу кількість акварельних малюнків, точне число яких досі є невідомим.

2

Команда проекту:
Куратори: Олена Грозовська, Оксана Баршинова
Спеціальний гість: Ігор Введенський
Координатори: Катерина Лісова, Михайло Кулівник

Cтудія Front Pictures — студія інноваційних рішень, всесвітньо відома завдяки своїм проектам для масштабних візуальних шоу. Саме ця команда створила графічний відеоряд для виступу Jamala на Євробаченні у Стокгольмі, розробила проекційне шоу на дзвіниці Софії Київської до 1530-річчя заснування міста, а також підготувала візуальну частину знаменитого танцю з водою на America’s Got Talent, відео якого набрало мільйони переглядів в мережі Internet.

 

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: