“Як тебе не любити…”: Музей сучасного мистецтва України присвятив новий арт-проект Києву

17 травня о 18.00 Музей сучасного мистецтва України запрошує на відкриття виставки “Киев – родина, звучавшая во сне”. Цей творчий проект присвячено любові до рідних місць, до Києва зокрема.

А. Блудов. Околиця. Жовтень. 2006.
А. Блудов. Околиця. Жовтень. 2006.

Роботи з музейної колекції об’єднані з роботами Лариси Пуханової та Вадима Жуковського. Назва цієї виставки народилась з перефразованого вірша Олександра Вертинського, який боготворив Київ. Вона ­– про улюблене місто, почуття, історичний шар традицій, минуле, сьогодення й майбутнє. Кожний з нас має свої спогади про місто чи місце, де пройшли найважливіші роки життя, де нам знайомі і важливі найдрібніші деталі. Саме ці спогади зігрівають душу, наповнюючи її теплою хвилею, яка несе нас туди, де завжди затишно – в нашу глибинну пам’ять.

В. Жуковський. Шаман півночі. 2015
В. Жуковський. Шаман півночі. 2015

Вадим Жуковський закінчив у 1989 році Республіканську художню школу ім. Т. Г. Шевченка, а у 1999 році – Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури у Києві. На його рахунку – 10 персональних і 30 групових виставок. Скульптура Вадима витончено пластична, відтворює настрій, емоції, рух. Філософське осмислення дійсності, різноманітність способів і форм буття, світ свідомості та природи, внутрішнє й зовнішнє – все це закладено у  символізмі образів майстра, що ретельно працює з бронзою, мармуром, деревом і каменем. У його руках народжуються твори, насичені художньою та емоційною виразністю.

Л. Пуханова. З серії "Київські прогулянки". 2015
Л. Пуханова. З серії “Київські прогулянки”. 2015

Лариса Пуханова обдарована талантом бачити крізь простір і час. Її роботи мають душу, як і Київ, який вона обожнює і відтворює на своїх полотнах. Твори мисткині називають містичними і загадковими, вони захоплюють увагу і не відпускають глядача. Місто і особистість, архітектурні нюанси, деяка незавершеність дозволяють глядачу осмислювати картини, занурюючись в таємницю її творчості.

М. Шевченко. Вечір на Андріївському. 2004
М. Шевченко. Вечір на Андріївському. 2004

Лариса  у 1977 році закінчила Республіканську художню школу ім. Т. Г. Шевченка, у 1983 році – Київській державний художній інститут. З 1990 року вона є членом Спілки художників України. На її рахунку – кілька десятків виставок. Дванадцять робіт художниці знаходяться в Національному художньому музеї України. Збірки її творів зберігаються у фонді Міністерства культури України, фонді Спілки художників України, колекції Градобанку, колекції Ігоря Диченка (Україна), Мішеля Терещенка (Франція), приватних колекціях Германії, Ізраїля, Канади, США, Чехії, Словаччини, України, Росії.

М. Шевченко. Вечір на Андріївському. 2004
А. Криволап. Київський горизонт. 2010

Любов до рідних місць і красеня Києва демонструють також роботи з музейної колекції Любові Рапопорт, Олени Агамян, Зої Орлової, Євгена Волобуєва, Андрія Блудова, Миколи Глущенка, Абрама Маневича, Ганни Криволап, Едуарда Бельського, Валентина Реунова…

Євтушенко. Місто. 2005
Євтушенко. Місто. 2005

Глядач заглибиться у найпотаємніші спогади талановитих і самобутніх творців, які зберігають найцінніше не тільки у пам’яті, але й на своїх полотнах. Ми будемо крокувати вуличками й проспектами, які змінились з часом, але все одно залишилися  рідними. Зазирнемо у чарівні куточки, яких ніколи не бачили, будемо роздивлятися архітектурні деталі, на які не звертали уваги, поспішаючи у своїх буденних справах. Минуле, сьогодення і майбутнє об’єдналося, і ми станемо свідками цього. Ми по-новому відкриємо для себе Київ – містичний, несподіваний і такий улюблений. І, можливо, теж промовимо разом з Вертинським: “Киев – Родина нежная, звучавшая мне во сне…”

У рамках відкриття планується презентація альбому “Київ в мистецтві”, який представить упорядник Сергій Удовик.

Alb

Музична частина вечора  порадує витонченістю,  емоційністю і безмежним позитивом.”Імпресіонізм та неоімпресіонізм в творчості Дебюсі, Равеля, Колпакова”. Твори виконують лауреати  міжнародних конкурсів.

Виставка триватиме з 17 травня до 17 червня  2018 року.

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка. Вхід вільний

Адреса музею:  вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Координатор проекту – Онищенко Тетяна

Виставка "Киев – родина, звучавшая во сне»

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: