Виставка Анатолія Лимарєва в аукціонному домі “Дукат”: пробудження стихії коліру

Із 23 березня до 10 квітня у залі аукціонного дому “Дукат” проходитиме виставка творів Анатолія Лимарєва “Колір. Пробудження”, приурочена до 90-річчя від дня народження майстра.

Пейзаж. 1970-ті
Пейзаж. 1970-ті

Творча біографія художника оповита ореолом трагізму, а мистецький спадок засвідчує беззаперечну унікальність його таланту. Ще за життя Лимарєв знайшов прихильників у професійному середовищі, проте не здобув успіху у царині офіційного радянського мистецтва, оскільки був відвертим у своєму баченні життя і не допускав жодної фальші заради показу “реальності у її революційному розвитку”. Виконувати замовлення худфонду майстрові було надзвичайно важко: він не міг писати те, що не вражало. Звідси його постійні розбіжності з позицією “ортодоксів”.

Хлопчик та білі коні. 1970-ті
Хлопчик та білі коні. 1970-ті

Анатолію Лимарєву вдалося вийти за межі усталеності, не вдаючись до експериментів безпредметного мистецтва і працюючи у традиційних жанрах. Київський художник Яким Левич відзначав особливу якість творів Анатолія Лимарєва: “З одного боку, простота, прямий зв’язок із тим, що ми сприймаємо, з іншого боку — подолання того, що просте робиться дуже непросто. Це не конфлікт, це необхідна умова творчого процесу. Ніщо не може статися раптом і відразу, весь час відбувається процес боротьби з самим собою. Просте і зрозуміле є дуже непростим, і вимагає шалених зусиль”.

Схід сонця. 1970-ті
Схід сонця. 1970-ті

В експозиції вперше представлено з родинного архіву — понад 40 етюдів 1950–1980-х років, виконаних у техніках акварельного, олійного та пастельного живопису. Основний корпус робіт складають пейзажі, які у своїй етюдності бентежно бринять співзвуччям полум’яних барв і стверджують пробудження стихії кольору — стихії ейфорії та смутку Анатолія Лимарєва.

Портрет А. Лимарєва. 1972-1973 рр.
Портрет А. Лимарєва. 1972-1973 рр.

Анатолій Лимарєв (1929–1985)

Народився у м. Амвросіївка (нині Донецька область). Закінчив КХСШ ім. Т. Г. Шевченка (1951), Київський державний художній інститут (1957). Педагог з фаху — С. Григор’єв. Член СХУ (1970). Твори експонувалися на багатьох виставках в Україні та за кордоном. Учасник “Виставки дев’яти” у Республіканському будинку художника (Київ, 1985). Твори зберігаються у Дирекції виставок НСХУ, Дирекції художніх виставок Міністерства культури України, приватних зібраннях України, Росії та інших країн Європи.

Адреса: Аукціонний дім “Дукат”,  м. Київ, вул. Володимирська, 5

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: