Виставка “Українська ідентифікація”. Новий погляд на традицію

У Київській міській Галереї мистецтв “Лавра” триває художня виставка “Українська ідентифікація. Анатолій Криволап, Ігор Ступаченко. Розписи церкви Покрова Пресвятої Богородиці”. В експозиції представлені живописні композиції на біблійні теми для церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селі Липівка. Композиції створені знаменитим українським живописцем Анатолієм Криволапом разом із колегою, монументалістом Ігорем Ступаченком.

Анатолій Криволап та Ігор Ступаченко

Унікальністю виставки є те, що відвідувачі можуть побачити саме оригінали розписів, які після виставки будуть змонтовані в будівлі церкви. На виставці також експонуються живописні полотна, що демонструють витоки нетрадиційного кольорового вирішення традиційних композицій Анатолієм Криволапом. Куратори виставки – Олеся Авраменко та Олексій Криволап.

“Раціональне відчуття світу мені взагалі неприємне. Я “вмикаю” його тільки тоді, коли завершую картину. Спочатку це сильний чуттєвий викид і тільки у фіналі його треба організувати математично”.

Анатолій Криволап

У старовинному селі Липівка Макарівського району Київської області на місці Покровської церкви, зруйнованої за радянської влади, меценатським коштом Богдана Батруха споруджено новий храм з таким самим посвяченням – Покрові Пресвятої Богородиці. Феномен розписів церкви Покрова Пресвятої Богородиці в Липівці полягає в особливій злагодженій співтворчості художників. Ігор Ступаченко придумував нові технології, створював традиційні композиції, готуючи сценічний ряд для візуального заповнення храму. Анатолій Криволап узяв на себе відповідальність за емоційне наповнення кольором і висоту звучання барвних рішень, за сучасний погляд і реакцію на старі заповіти у храмі, збудованому в ХХІ столітті.

Богдан Батрух:”У кольорах Анатолія Криволапа є містика, тобто таємниця. Таємниця того стану, коли час зупиняється, і ти опиняєшся в первинному космосі буття-небуття”.

_KRY0026

Виставку супроводжує книжка кандидата мистецтвознавства Олесі Авраменко “Анатолій Криволап, Ігор Ступаченко. Покрова. Крок І”, яка простежує, аналізує і акцентує складний процес актуального вирішення розписів новозбудованої церкви, а також розповідає про їхніх творців – від священика, мецената і до художників. У дослідженні, як і в самій виставці, йдеться про нові підходи митців до створення релігійних композицій та концепції функціонування сакрального мистецтва в сучасному світі та мистецькому творчому полі. У книзі викладена ідея Анатолія Криволапа й Ігоря Ступаченка та її втілення щодо використання новітніх матеріалів для оздоблення храму, а також лаконізму та узагальненню образів, творимих митцями, й використання ними локальних відкритих кольорів як основної складової образотворення.

Олеся Авраменко, кандидат мистецтвознавства, куратор виставки: “Анатолій Криволап у розписах цієї церкви сконцентрував творчий набуток усього свого життєвого шляху, в якому приборкав пристрасну гостроту власного світовідчуття. Маючи вибуховий темперамент, він втілює його у кольорових викидах, згустках і плямах, що світяться і сяють, а іноді засліплюють очі. Його цікавить колір задля можливості відтворити глибокі й сильні почуття. У храмові розписи Криволап вливає абстрактний колір так, щоб він звучав як позбавлена сюжету чиста музика, що стає рушійною силою в емоційно-піднесеному прочитанні сакральних композицій”.

Анатолій Криволап

Тетяна Міронова,  директорка галереї мистецтв “Лавра”: “Виставка творів Анатолія Криволапа – це завжди подія для Києва. Але ця виставка особлива. У ній художник апелює до витоків української духовності та національної ідентифікації. У ній поєдналися історична й культурна спадщина та сучасне мистецтво. Впевнена, що проект стане подією не тільки для Києва, а й для всієї країни. Як директор муніципальної галереї Лавра пишаюся, що саме наш простір Анатолій Криволап обрав для презентації такого масштабного та знакового проекту”.

Виставка триватиме до 14 липня з 12.00 до 19.00. Вхід вільний.

Галерея мистецтв “Лавра”, вул. Лаврська, 1

Телефон для довідок щодо роботи  виставки: +380(44)280 02 90

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: