Вінегрет. Колективний перфоманс

У харківській Художній галереї імені Генріха Семирадського 11 лютого 2020 року стартує безпрецедентний колективний перформанс “Вінегрет”, який представить скульптури, арт-об’єкти та інсталяції харківських митців. Тривимірні твори виконані в різних матеріалах і техніках: від бронзи, мармуру й граніту до кераміки, бетону, дерева та асфальту.

 

«…Люди стають сильними саме тоді, коли вони створюють «Маленьку банду».
Сила «нової хвилі» була в декількох людях, які розмовляли один з одним,
і її не стало коли ці люди перестали зустрічатись.
Я думаю, що сила американського кіно виникла тому,
що всі їли в одній їдальні»
Жан-Люк Годар

Ця виставка для всіх, кому подобається сучасна скульптура, хто ностальгує за класичним академічним мистецтвом, і хто нещодавно зацікавився модними трендами «сучасні об’єкти та інсталяції». Така широка цільова аудиторія у виставкового проекту «Вінегрет», і ви не підете з виставки без певних емоцій: будь то естетичний шок чи художній релакс.
Згідно сценарного плану, в основі – елементарні дії, елементарні жести, а саме: кожен з учасників повинен взяти в пункті «А» предмет, в будь який спосіб доставити його в пункт «В», і там поставити будь де згідно свого бажання, в просторі, який поступово буде наповнюватись арт об’єктами. За умовами, кожен учасник може змінювати драматургію, форму простору пункту «В» тільки переставляючи свій власний об’єкт, не чіпаючи сусідні. Результат дії прогнозований в загальних рисах, вважаючи на велику кількість учасників (50), обмежений фізичний простір, свободу волі, егоцентризм кожного, і остаточно буде проявлений тільки на відкритті колективної інсталяції.
Ці елементарні дії та жести – шлях до самоорганізації художників, зброя проти мистецької інфантильності і деприсивності.
Бо мозок експерта – мій мозок перебуває в ізоляції, його оточує паркан з авторитетів, з особистостей-імен «своїх» художників, і це начебто логічно, бо неможливо осягнути неосяжне – весь мистецький світ. Та за цим «логічно» криється консервація і регрес ситуації.
Що далі? Там за парканом…

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: