METAPHOR OF DREAMS: пошуки мистецького ідеалу

Нещодавно у просторі Mironova Foundation відбулося відкриття проєкту METAPHOR OF DREAMS до якого увійшли роботи представників трьох поколінь українського сучасного мистецтва – живопис одного із засновників «нової хвилі» Олега Тістола, скульптури представника відомої мистецької родини Андрія Липовки та акварелі лауреата премії Пінчук-арт-центру Олександри Токарєвої.

Загальний вид експозиції
Загальний вид експозиції

METAPHOR OF DREAMS – це казковий світ, художній вимисел, народжений у мистецьких пошуках ідеалу. Це середовище, що існує на межі піднесеного і земного, певний золотий перетин, який народжується у довгих творчих пошуках і раптом проявляється чітким художнім образом.

Андрій Липовка. Сон. Полімерні смоли, метал. 2020
Андрій Липовка. Сон. Полімерні смоли, метал. 2020

Тендітні скульптури птахів і тварин Андрія Липовки – жителі вигаданого ним казкового світу фантазії та натхнення. Створюючи свої неймовірні образи, шукаючи власний золотий перетин, художник відсікає все зайве, все земне, залишаючи ідеальну форму витонченої пластики, наповненої кольорами наших снів та ілюзій. І лише експресивна фігура жінки пов’язує ці образи з земною природою, повертаючи нас до витоків художньої творчості.

Олег Тістол. Пальма 1. 2012
Олег Тістол. Пальма 1. 2012

Знакові пальми Олега Тістола – символи раю нашого колективного підсвідомого. Чистий образ на білому фоні у ракурсі знизу догори, від земного до небесного. Образ, який вражає своєю простотою і безпосередністю стереотипу, але й несе безліч змістів і настроїв, які кожен з нас вкладає в слово «мрія».

Акварелі Олександри Токарєвої
Акварелі Олександри Токарєвої

Живописні та скульптурні форми доповнюють кольори вишуканих акварелей Олександри Токарєвої з тонкими розмитими горизонтами та ледь помітними тінями трав та квітів, а може тих самих райських пальм. Саме ця повітряна прозорість акварелей надає живописній чіткості та витонченій пластиці скульптур відчуття нескінченності казкового світу наших фантазій.

Андрій Липовка. Бронзові скульптури
Андрій Липовка. Бронзові скульптури

У кожного з представлених художників своє відчуття мрії, власний золотий перетин, але у взаємодії таких різних форм і технік створюється саме те магічне середовище, яке дарує глядачу чистоту, прозорість та невловиму легкість буття, натхненних розмаїттям світу реального, водночас властивих світу наших снів та фантазій.

Тетяна Міронова та гості виставки
Тетяна Міронова та гості виставки

Тетяна Міронова, засновник Mironova Foundation, куратор проекту: «Завжди цікаво досліджувати, як одна тема розвивається у художників різних поколінь, як взаємодіють різні художні техніки, методи, і врешті-решт вимальовується новий сюжет, нова історія – несподівана і саме цим захоплива».

Виставка триватиме до 31 березня 2020 року.

Mironova Foundation

Київ, провулок Лаврський, 7

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: