В столиці демонструють загадковий Київ Олекси Захарчука

Столична галерея “Синій вечір” запрошує киян та гостей міста відкрити для себе загадковий Київ Олекси Захарчука. На виставці, яка триватиме до 27 березня, демонструються живопис, пастелі та малюнки мистця різних періодів.  Відвідати виставку можна за попередньою домовленістю за телефоном:  067-465-95-99. Адреса галереї: Київ, вул. Микільсько-Слобідська, 1а (вхід через 1 під`їзд-секцію у двір).

«Нет на свете города красивее, чем Киев»

                                                                                                М.Булгаков

Київ, як будь-яке стародавнє місто з багатою історією, представляє собою складний  сплав, що весь час знаходиться під напруженою дією сильних культурних енергій.

Олекса Захарчук приїхав до Києва у 1950 році поступати до Художнього інституту, й прожив тут 63 роки. За цей період «географія» його  улюблених мотивів майже не змінилась: перед усім, це унікальний живописний ландшафт: старокиївські пагорби та яри, старий Поділ, краєвиди з Андріївською церквою й св.Софією; види з Лівого берега Дніпра на Печерську лавру й Видубецький монастир.

155

Спадщину майстра, присвячену Києву, можна поділити  за техніками й роками:  монументальні живописні твори 1980-х, декоративні пастелі 1960-х,  натурні замальовки олівцем 1950-х. Усі роботи створюють неповторний  Образ Києва.

Виставка дає змогу простежити як змінювалась манера художника в зображенні    улюблених  місць   від 1950-х до 1980-х років.

Центральне місце на виставці займає велике живописне полотно «Дорога до Майдану Незалежності(1982р.), яке зараз, після всіх подій, набуло особливого звучання.

DSC03715a

У яскравих декоративних  пастелях  1960-х  панує  настрій, суголосний   строкам М.Булгакова: «Весной  зацветали  белым цветом сады,  одевался  в зелень  Царский сад, солнце  ломилось во все  окна, зажигало в них пожары. А Днепр! А закаты! А Выдубецкий  монастырь на склонах!  Зеленое море уступами сбегало  к разноцветному ласковому Днепру…» Картина-фантазія на тему булгаковського Києва, присутня на виставці, дала їй назву, зачаровуючи глядачів свою загадковістю: «Яка саме вуличка на ній зображена?» – губляться вони у догадках…

152

Сінний базар, Володимирська гірка, подільські базари з кінними возами, затишні дворики, подвір’ я Київського художнього інституту, що зображені вугільним або простим олівцем з натури, відтворюють дух тогочасного Києва, що давно став історією.

Іноді, здається, ці світи створили різні особистості. Проте, деякі глибинні ознаки присутні у цих, таких різних, роботах: передусім, прониклива інтонація довірливої сповідальності. Сподіваємось, глядачі виставки подивляться на своє рідне місто оновленими очима та знайдуть відповідь на загадки художника.

Юлія Захарчук

DSC03681a

037_4153

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: