У Львові відбудеться виставка українського авангардиста

17 травня о 17.00 львівська галерея “Зелена Канапа” відкриє виставку “ІВАН ОСТАФІЙЧУК. ЖИВОПИС ТА ГРАФІКА”, яка триватиме до 5 червня 2016 року.

ostafiychuk (1)

Видатний художник-шестидесятник, лауреат Шевченківської премії Іван Остафійчук, який «виживав» в обставинах обструкції тоталітарного режиму, належав до тієї невеличкої групи митців, котра переконливо сформувала новий естетичний та моральний простір із поєднанням минулого та теперішнього, національного та загальнолюдського. Ідеологічні рамки тоталітарної влади, переслідування та допити студентських років не зламали, не підпорядкували митця пасивно-споглядальній та заангажованій системі художнього вислову.

Можливість для творчої реалізації художнику дала книжкова ілюстрація.

Важко перелічити всі видання, над якими працював Іван Остафійчук. Це новели Василя Стефаника 1969 року, «Сад нетанучих скульптур» Ліни Костенко, «Безкінечні казочки» М. Підгірянки 1973 року, збірки творів Лесі Українки «Думи і мрії» 1983 року, «Плесо» Дмитра Павличка 1984 року, вірші Тараса Шевченка «В казематі» 1987 року, збірка Івана Драча 1988 року й т.д.

Не всі проекти вдалося реалізувати, адже у творчості митця не було місця для тем, які правляча влада вважала актуальними. Незважаючи на це творчий метод Івана Остафійчука був визнаний громадськістю, відбулося послаблення ідеологічного гніту, але…у 1988 році Іван Остафійчук емігрував спершу до Хорватії, а згодом і до Канади, де вів активну виставкову діяльність. Його виставки в Філадельфії, Детройті, Лос-Анджелесі супроводжували схвальні публікації.

Наприкінці 80-х, початку 90-х Іван Остафійчук захоплюється живописом, стає більш ліричним. Хоча, слід зазначити, що живопис Івана Остафійчука в порівнянні з графікою має специфічний характер, який є нелегким для сприйняття.

Після здобуття Україною незалежності, у 1992 році, художник повертається в Україну. Живе та працює у Львові, та у рідних Карпатах, де народився 1940 року, в селі Тростянець.

На виставці в галереї «Зелена канапа» Іван Остафійчук пропонує нашій увазі виставку графіки та живопису 1976 – 2016 років. Серед іншого Іван Остафійчук створив серію гравюр з 6-ти робіт про канву подій з власного життя «Спогад» та «Рефлексії» – філософське бачення краєвиду урбаніста й жителя села, в якій проявляє себе як лірик.
А як актуальний художник Іван Остафійчук продовжує себе у серії живописних творів на плексіглазі «Небо впало на землю», присвячену сучасним подіям на Донбасі.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: