В Івано-Франківську демонструють «РЕТРОПЕРСПЕКТ» Мирослава Яремака

В Центрі сучасного мистецтва Івано-Франківська відбувається масштабний й довгостроковий арт-проект “цСмОБ`ЄКТ9116” , який розпочався 1 квітня цього року з перформансу й триватиме до 1 січня 2017 року. В рамках проекту з 13 травня по 3 червня проходить виставка-жест Мирослава Яремака “РЕТРОПЕРСПЕКТ”.

13231072_1532426180400622_1865677406_n

Мирослав Яремак — український художник-концептуаліст. Живе і працює в Івано-Франківську. Займається актуаліями contemporary art. Працює у жанрі art relation зі створеною особистою концепцією мистецької стратегії та за допомогою інтерактивних тактик.

Навчався в Косівському технікумі народних художніх промислів (1982, диплом з відзнакою) і Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1989, диплом з похвалою).

13249541_1532426220400618_627104018_n

Виставкову діяльність розпочав у другій половині 1980-х у Львові. Учасник понад сотні художніх виставок, конкурсів, мистецьких акцій, серед іншого міжнародних, як в Україні так і за кордоном. Автор та куратор декількох важливих арт-проектів, втілених в Івано-Франківську. Запрошувався до участі в експертних радах та журі конкурсів, пов’язаних з візуальною культурою та мистецтвом. Володар низки міжнародних та українських мистецьких кваліфікаційних нагород і відзнак.

Мирослав Яремак — важлива персона (поруч з Ю.Андруховичем, Ю.Іздриком, Т.Прохаськом, Р.Котерліном та ін.) у творенні динаміки культурного життя в Івано-Франківську 90-х років, відомого під назвою “станіславський феномен”. Творчість митця була визначальною у процесі змін художньої парадигми від соцреалізму до постмодернізму, суспільства вільного ринку та підкреслює самодостатність творчої персони, можливість виразного функціонування художника поза офіційними організаціями й державними структурами.

Досліджує сферу міфу (міфології, містифікації, імітації) арт-процесу. Пріоритетом для митця є не стільки створений артефакт, скільки сама постать креатора, відповідального учасника соціуму та суспільного життя. В його художній самореалізації важливим є форматний дискурс герметичності, капсулярності — як антитеза загальноприйнятій доцентровій, метропольній векторності художнього буття. Для Яремака характерна виважена точність вибору актуальної тематики, форми художнього жесту, як у часовому, так і в формальному контекстах. Для втілення своїх концепцій використовує живопис, графіку, інсталяцію, перформанс, дизайн, арт-менеджмент, піар-технології та інші художні й дотичні форми.

Як зауважив директор ЦСМ Івано-Франківська Анатолій Звіжинський,  по закінченню виставки Яремака програма арт-проекту “цСмОБ`ЄКТ9116” передбачає  проведення виставки живопису киянина Володимира Єршихіна (06.06 – 30.06), а також міжнародний проект “Маргінеси міфу” в рамках фестивалю “ПортоФранко Гогольфест в Івано-Франківську” (07.06 – 15.07).

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: