«Різне» італійки Розарії Делтон в львівському Музеї ідей

 

27 травня в львівському Музеї ідей відкрилася виставка італійської художниці Розарії Делтон. Проект «Miscellanea n.2/ Різне №2» триватиме до 16 червня цього року. На виставці представлені роботи, створені протягом 2000 – 2016 років.

Rosy poster

Як кажуть критики, “Делтон – новий експресіоніст,  як Мунк, Шіле, Кірхнер та інші”. З початку своєї творчої діяльності Р. Делтон прагнула працювати з реальністю. Вона повністю заглибилася в людські проблеми і події, що відбуваються в світі.

Розі використовує  різноманітні і спонтанні техніки, але в основному – це олія, акрил, мішана техніка по будь-якій поверхні (дерево, папір, полотно, картон), а в останні роки – і вугілля.

Rosy_039Начало формы

Деяких з проданих робіт, зокрема про атаку на вежі-близнюки в США, бракує на виставці. Втім присутні кілька полотен на тему війни, наприклад, про конфлікт в Кувейті. Є, на щастя, і мирні мотиви.

Rosy_046

Однією з характеристик художньої творчості Розі Делтон є її домінантний акцент на жіночій сфері. Жінки минулого і сьогодення, жінки з міфів і релігії, жінки-«ікони» капіталістичного суспільства…

”Я відчуваю і вірю, що жінка має енергію душі, тобто, вона може експортувати її в життя.

Вона знає, що таке життя, і вона бореться за нього.

Вона – це ВЕЛИКА МАТИ

Вона – це ВЕЛИКА ЗЕМЛЯ

Вона – це СЕСТРА

Вона – це ПОДРУГА

Вона – це ГОЛОС
Вона – це ТИША
Вона – це ЧЕСНІСТЬ

Вона – це НАТХНЕННЯ
Вона – це КРАСА
Вона – це ЖИТТЯ і СМЕРТЬ

Я зустріла себе на дорозі, і я говорила про тендітність; дівчинка була згвалтована.
Жінка розповіла мені про свою самотність, занедбаність.
Одна пішла у сексуальне рабство. Друга заблукала в алкоголізмі і депресії.
Ще хтось шукає для себе “власний шлях”, а інша…, але є також і  жінки, що займаються різними видами діяльності і готові рухатись далі.
Rosy_045
Картини Розі провокують внутрішню комунікацію; емоцію, яка часто може бути негативною… Роботи художниці створені як пропозиція до діалогу та роздуми про “жінок і світ”.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: