“Дукат” презентує виставку “Україна незалежна: людський вимір історії”

23 серпня галерея “Дукат” відкриває виставку “УКРАЇНА НЕЗАЛЕЖНА: людський вимір історії”.

                                                  Вітчизна — це не хтось і десь,  Я — теж Вітчизна.

                                                                                                           І. Світличний

Напередодні Дня Незалежності галерея «Дукат» представляє виставку «Україна Незалежна: людський вимір історії».

prigl

ХХ століття стало вирішальним у боротьбі України за Незалежність. Зазвичай, історична наука у вивченні цих подій залишає поза своїм узагальненим поглядом саме людський вимір. Виставка «Україна Незалежна» пропонує подивитися на драматичні сторінки вітчизняної історії крізь призму людських доль.

19-08-16-1
Листівка «Дорога століть на Україні». Березень 1917 р.

Експозицію складатимуть різноманітні артефакти: рідкісні фото, зворушливі листівки, персональні речі та документи, що дадуть можливість глядачеві абстрагуватись від усталеного офіційного прочитання і опинитись віч-на-віч з персональним виміром історії.

19-08-16-03

Виставка «Україна Незалежна: людський вимір історії» — це діалог двох періодів: створення Української Народної Республіки у 1917 році та проголошення Незалежності України 1991 року.

19-08-16-02

Період УНР в експозиції представлено не лише оригіналами офіційних документів того часу, а й особистими речами та раритетними фотографіями, серед яких фото Симона Петлюри, Павла Скоропадського, особиста візитівка Михайла Грушевського. Одними з найбільш цікавих експонатів цього блоку є Перший та Четвертий Універсали Української Центральної Ради. Ці документи є надзвичайно рідкісними, адже радянський режим доклав усіх зусиль задля знищення друкованих примірників. Не менш цікавим є дипломатичний паспорт секретаря посольства УНР, Павла Шумовського, який згодом став видатним біологом та діячем УПА.

Друга ключова частина виставки пов’язана з проголошенням Незалежності 1991 року. Серед цікавих експонатів цього періоду — Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року, Акт проголошення Незалежності України від 24 серпня 1991 року з підписами депутатів, зразки перших купюр української гривні та інші цікаві артефакти, які супроводжували створення нашої держави.

19-08-16-04

Експонати виставки мають музейну цінність і належать до приватних зібрань аукціонного дому «Дукат», Ігоря Глоби (Antikvarium), народного депутата України

I скликання Ігоря Гриніва, Музею Шереметьєвих.

Виставка створена у співробітництві з відділом «Музею Української революції 1917-1921 років» НМІУ. Науковий консультант: Олена Спицька.

вул. Рейтарська, 8Б, галерея «ДУКАТ»

Тел.: (044) 279 57 88

E-mail: gallerydykat@gmail.com

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: