Донецькі художники боротимуться з «інформаційним черв’яком» в київському Музеї гетьманства

15 вересня екс-дончани презентують у столиці другу частину свого арт-проекту – інсталяцію «МУТАГЕНЕЗ».  Початок о 18.00 за адресою: Музей гетьманства, ст. м. Контрактова площа, вул. Спаська, 16-б.

222

Музей розташований в центрі Подолу та є одним з трьох найдавніших пам’ятників архітектури Подолу, а також пам’ятником матеріальної та духовної культури, пов’язаним із історією й традиціями козацько-гетьманської доби України.

За задумом авторів проекту Алекс Єськової й Антоніо Шевченка, атмосфера та архітектура історичної пам’ятки найбільш гостро підкреслять ідею арт-проекту, оскільки експозиційні зали знаходяться під землею й є частиною давнього підземелля, від якого тягнеться підземний хід під самий Дніпро. Аналогія з підземними лабіринтами шахт наштовхнула художників на створення багатозначної інсталяції.

%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%88%d0%b0

В якості матеріалу використані звичайні чорні поліетиленові пакети, які дають можливість  імпровізувати з формами і змістами й при цьому вказати на провіденційний характер мутагенезу в разі його ігнорування суспільством.

Автори інсталяції коментують її ідею наступним чином: «Інформаційний черв’як оплів музей й поселився в його древньому підземеллі. Проліз в сховище історії та традицій, матеріальної й духовної культури. Таким чином він прагне захопити суспільство, абсорбуючи та деформуючи історію, що в свою чергу призведе до інволюційного процесу соціальної мутації. Цього неможна дозволити!»

В центрі - Алекс Єськова та Антоніо Шевченко на відкритті виставки 1 вересня
В центрі – Алекс Єськова та Антоніо Шевченко

Нагадуємо, що проект-дискусія «МУТАГЕНЕЗ» відкрився у виставкових залах столичного Музею гетьманства 1 вересня цього року. Він присвячений дослідженню причин виникнення соціального, військового, етнічного та еволюційного конфлікту в Україні й зокрема на Донбасі.

Алекс та Антоніо – українські художники-переселенці з Донбасу, постраждалі від військової агресії Росії. Незадовго до війни 2014 року, в передчутті її початку, художники взялися за арт-проект, який би виявив процеси деформації генотипу українського суспільства й небезпечної взаємодії кількох субкультур на території Донбасу. Власне, «Мутагенез» як процес виникнення мутацій цікавить молодих митців й сьогодні. Незважаючи на більш-менш налагоджене життя в столиці, вони й досі боляче сприймають соціально-гуманітарну катастрофу, що вибухнула на їхній малій Батьківщині, та екстраполюють отримані висновки власних «досліджень» на всеукраїнський і загальноєвропейський формат.

Довідка:

Алекс Єськова та Антоніо Шевченко – художники, дизайнери, куратори, учасники арт-групи «ВОНИ» (з 2012 року), члени Спілки дизайнерів України (з 2003 року). Учасники й призери всеукраїнських і міжнародних виставок в сфері сучасного візуального мистецтва та дизайну.

Виставки:

2014 – 2015 Національний форум «ДонКульт – мистецькі надра», Київ, Львів

2014 Фіналісти Всеукраїнського конкурсу сучасного візуального мистецтва

Н. Альтмана. РЦСМ «Арт-Шик», Вінниця

2014  ГогольFEST. CULTPROSTIR, Київ

2014 Всеукраїнський мистецький проект до Дня Незалежності. НСХУ, Київ

2014 Виставка «Енергія». Арт-пікнік Слави Фролової на ВДНГ, Київ

2014 Виставка «З любов`ю до України». Музей меморіального комплексу

«Борцям за волю України», Стрий

2014 Виставка «З любов`ю до України», Львів, Харків, Хмільницький

2014 «Перша виставка Семантичного Сюрреалізму». Арт-резиденція

«Будинок Механізатора», Андріївка, Донецьк

2014 Проект «Громадянський містицизм». Інститут проблем сучасного

мистецтва, Київ

2014 Виставка «Українська мова» разом з роботами Марії Приймаченко.

Музей «Духовні скарби України», Київ

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: