Frieze London 2016 обіцяє спантеличити й розважити своїх покупців

Арт-ярмарок Frieze London 2016 відкриється в четвер, 6 жовтня. Він порадує відвідувачів роботами Аніша Капура, Грейсона Перрі та гіпсокартонною інсталяцією з прихованими змістами.

Інтерактивна інсталяція канадського автора Jon Rafman
Інтерактивна інсталяція канадського автора Jon Rafman

Відвідувачі Frieze можуть обрати, що купувати: гобелен Грейсона Перрі, мерехтливу скульптуру Аніша Капура або стародавній критський бронзовий шолом з деталізованим декоративним гравіруванням. Або ж вони можуть витратити 20,000 фунтів, щоб стати власником ідеї транспортування більш ніж 13 тонн гіпсокартону.

Лондонський Frieze 2016 відкриється для широкого загалу в четвер, 6 жовтня. Маючи репутацію одного з найважливіших світових арт-ярмарків (відбувається вже в 14-й раз), цьогорічний Frieze збере більш ніж 160 провідних галерей світу від Нью-Йорка до Берліну й від Шанхаю до Сан-Пауло, які представлятимуть творчість як щойновідкритих світові художників, так й найбільш шанованих митців контемпорарі-арту. Допитливий відвідувач зможе провести весь день, блукаючи величезними павільйонами в Ріджентс-парку, проте буде відчувати, що подивився далеко не все.

Інсталяція Hans op de Beeck
Інсталяція Hans op de Beeck

Хоча Frieze завжди принаджує багатіїв, галеристи і художники стверджують, що сенс ярмарку – це не лише гроші.

Кераміст Едмунд де Ваал, наприклад, виставляє свою роботу на стенді галереї Гагосяна й вважає за головне, що його твір побачить якомога більше людей. «Сюди прийде набагато більше відвідувачів, аніж на будь-яку музейну виставку, – каже він. «Й публіка неймовірно молода. Це просто інший спосіб робити речі. Це для мене – надважливо».

moon
До місяця через пляж. Виставка Philippe Parreno й Liam Gillick. 2012

У 15-ти хвилинах ходи від павільйонів сучасного мистецтва розташувався майданчик Frieze Masters  (проходить вже вп’яте), на якому близько 130 галерей показують більш раннє мистецтво.

На стенді галереї Kallos, заснованої в 2014 році Лорном Тіссен-Борнеміса, експонується захоплюючий критський шолом, який датується 650 роком н. е.  Тіссен купив його на аукціоні 10 років тому, а потім “просто відклав його геть. Це перший раз, коли ми його покажемо, це – наш хіт». Шолом коштуватиме своєму майбутньому власникові приблизно 3 млн фунтів.

За словами Тіссен, кількість галерей, що продають предмети старовини на Frieze Masters,  помітно зросла, відбиваючи стан зростаючого ринку.

“Спостерігається велике зацікавлення стародавнім світом, й до цього доклали значних зусиль автори – Мері Берд, Роберт Харріс, Бетані Хьюз … Борис Джонсон!”

Інсталяція американки Samara Golden
Інсталяція американки Samara Golden

В іншому місці можна придбати копію принципово нової карти Лондона, яка була зроблена Джоном Огілбі після Великої лондонської пожежі або бронзовий бюст Едуардо Паолоцці.

Frieze 2016 проходитиме з 6 по 9 жовтня в лондонському Ріджентс-парку.

За матеріалами сайтів https://www.theguardian.com/ та https://frieze.com/

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: