У київському EDUCATORIUM можна познайомитись із японською гравюрою ХІХ ст.

4 жовтня у Культурній лабораторії EDUCATORIUM відбулося відкриття виставки «Японська гравюра ХІХ ст. Сцени із життя». На виставці представлена колекція творів провідних майстрів класичної японської кольорової ксилографії періоду її розквіту.

unnamed

Серед авторів, чиї роботи увійшли до експозиції, чільне місце відведено представникам театральної династії Утагава (Утагава Кунісада (Тойокуні ІІІ), Утагава Кунійосі та Утагава Йосітора). Це обумовлює тематичне забарвлення виставки — її основу складають театральні та історико-героїчні сюжети, якими відома ця школа. Втім у колекції також знайшлося місце для ліричного диптиху Кітаґави Утамаро та сільського пейзажу Кацусіки Хокусая, а також жанрових творів інших художників, що зображують сцени із життя городян.

kunisada
Різні сторони повсякденного життя міського населення: їх будні та свята, камерні домашні сцени, самурайські подвиги та розваги в «зелених кварталах», театральні прем’єри, модні течії у виборі тканин та зачісок, відображені у портретах красунь, — усі ці строкаті сюжети складали основу художнього жанру укійо-е. У давнину слово «укійо-е» мало значення «плинний, тлінний світ», а наприкінці XVII століття стало позначати світ сучасний, «світ земних радощів та насолод» — безпомилково вказуючи на певні світоглядні зміни. У ХVIII-XIX століттях однойменний художній жанр укійо-е набув статусу унікального явища — мистецтва розвиненої міської культури, що зафіксувало її у найрізноманітніших проявах. Демократизації жанру укійо-е сприяло також те, що художники цього напрямку активно зверталися до техніки гравюри на дереві (кольорової ксилографії), яка, завдяки своїй тиражності та відносно невисокій ціні, дозволила зробити це мистецтво по-справжньому народним. Втім, кожен відбиток — результат спільної праці художника, гравера та друкаря — вирізняється високою художньою якістю та професійною майстерністю. Познайомитись із сценами з життя японської столиці кінця ХVIII – середини ХІХ століття, а також з мистецтвом кольорової ксилографії можна буде з 5 до 16 жовтня у EDUCATORIUM (Київ, вул. Рейтарська, 8б).
hokusai
Виставку можні відвідати за адресою: вул. Рейтарська, 8Б, культурна лабораторія EDUCATORIUM.

E-mail: gallerydykat@gmail.com
Тел.: +38 (044) 279 57 88

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: