Енергія абстрактного живопису

27-го квітня 2017 року в київському Центральному будинку художника, відкрилася виставка абстрактного живопису. Автори представлених на виставці робіт – різного віку та приїхали з різних міст України. Але їх об’єднує дещо спільне – пристрасть до абстрактного живопис. Згідно з мистецтвознавчим словником: «абстрактний, не фігуративний живопис – це гармонія та закінченість композиції, яка досягається завдяки кольоровому поєднанню та/або синтезу геометричних  форм».

Кольори мають силу

Сила кольору, якої домагається художник, малюючи абстракцію, надихає та викликає різні почуття. Так, диптих «Жовто-синій простір» художниці І. Вештак-Остроменської наповнений передчуттям і світом, смутком та радістю. Всі ці емоції відображає колір: жовто-золотий та насичений блакитно-синій.

І. В. Вештак-Остроменська. Жовто-синій простір. 2015. Диптих. Полотно, акрил, друк
І. В. Вештак-Остроменська.
Жовто-синій простір. 2015. Диптих. Полотно, акрил, друк

Цікавою є й картина «Нерв», в якій сполучення червоного та блакитного кольорів створює відчуття натягнутої струни. Долучаючи додаткові матеріали, автор ще більш підкреслює силове поле полотна.

В. В. Маркар’ян. Нерв. 2017. Полотно, олія, емаль, мішана техніка
В. В. Маркар’ян.
Нерв. 2017.
Полотно, олія, емаль, мішана техніка

Жива  геометрія

Абстрактний геометричний живопис має свою неперевершену особливість. Геометрія в поєднанні із кольором вибудовує композицію, яка динамічно рухається. Скажімо, у картині В. Корчинського активне чергування геометричних фігур організує ритми по горизонталі та вертикалі. Композиція підсилюється кольором, але він не домінує над геометричними фігурами. Недарма робота називається «Веселий рок-н-рол», адже, дивлячись на неї, глядач занурюється в шалений рух музики та танцю.

В. Л. Корчинський. Веселий рок-н-рол. 2017. Картон, акрил
В. Л. Корчинський.
Веселий рок-н-рол. 2017. Картон, акрил

Україна – це земля, яка має глибоке коріння різних культур і цивілізацій. Тож не дивно, що полотно «Сонцестояння» П. Білика апелює  до нас символом природи – Сонця як живої сили, яка є частиною Всесвіту. Додаткові кольори зайві. Є тільки чорний, білий та жовтий.

П. В. Білик. Сонцестояння. 2017. Полотно, олія
П. В. Білик.
Сонцестояння. 2017.
Полотно, олія

Трагічний досвід українського абстрактного живопису зумовлений перериванням даної традиції на теренах країни. 30-го серпня 1934 року соціалістичний реалізм був проголошений єдиним художнім методом. З цього часу всі інші художні практики заборонялися, а художники жорстоко утискалися та переслідувалися.

Сьогоденна виставка-бієннале абстрактного живопису в Києві доводить глядачеві, що внутрішня потреба людини в гармонії кольору та виході творчої енергії живе й відтворюється знову попри минуле.

Юлія Бондар, мистецтвознавець

P.S. Нагадуємо, що виставка триватиме в Центральному будинку художника на Львівській площі до 14-го травня 2017 року включно)

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: