У столиці презентують підсумкову виставку 3-ї міжнародної арт-резиденції DEC Art ART Change Makers

14 листопада о 19:00  у галереї «Триптих АРТ»  (м. Київ, вул. Десятинна, 13)
відбудеться відкриття підсумкової виставки арт-резиденції ART Change Makers.

DEC_Art_4_змiна_small

У червні – серпні 2017 року в українських Карпатах проходила 3-тя міжнародна арт-резиденція DEC ART, яка вже третій рік поспіль відбувається на базі дитячого мовного табору Dec Camp в селі Мигово Чернівецької області. Тема цьогорічної резиденції – ART CHANGE MAKERS – Творці змін.

DecCamp072017_23_small

Організатори переконані в тому, що кожна людина, незалежно від її соціального статусу, може бути агентом змін. Тому і дітям-кемперам у таборі DEC Camp, і резидентам DEC Art резиденції запропонували попрацювати над створенням і реалізацією соціальних проектів, актуальних для буковинського регіону.

DecCamp072017_15_small

Протягом 2,5 місяців в арт-резиденції взяло участь 25 художників з України та Європи, було створено 37 арт-проектів, частина з них реалізована разом із дітьми-кемперами з дитячого мовного табору DEC Camp із залученням місцевих дітей, частина проектів – це соціальні проекти для громади с. Мигово. За 2,5 місяці митці створили 133 арт-об’єкти, в тому числі фото і відео-роботи, скульптури, живопис, графіку, монументальний живопис, ленд-арт, стріт-арт.

DecCamp072017_94_small

Ірина Зарецька-Котруце, ідейний натхненник резиденції і співвласник DEC Camp, зазначає: «Цього року резиденція DEC Art вийшла на новий рівень розвитку. По-перше, ми відійшли від формату класичного пленеру. Перед мистцями стояли чіткі завдання в рамках конкретної теми: проблемні зони суспільства в умовах стійких змін, – що з цим може зробити звичайна людина, як вона може змінити світ на краще власними силами.  Чутливою темою для багатьох резидентів стали теми екології, проблеми людських взаємин, наступ технологій і зникнення живого спілкування, системи цінностей в сучасному суспільстві, глобалізація, формування культурного середовища.

Ватра_I_2_small

Окремим важливим моментом і завданням  цьогорічної резиденції була взаємодія з місцевою громадою, розуміння контексту регіону, особливостей місцевого менталітету, виявлення конкретних потреб, пошук тих точок дотику, де ми могли бути один одному корисними. Початок покладений. Далі буде».

decart_107_smalljpg

На підсумковій виставці в галереї «Триптих АРТ» представлена лише частина робіт, виконаних під час резиденції. Частина творів стала подарунком DEC Art жителям Мигово.

decart_80_Мiмiнашвiлi_small

Так, безпосередньо для Мигівського будинку культури кераміст Гія Міміношвілі створив скульптурну композицію. Розпис стін у Мигівській школі виконали художники Віктор Дейсун, Юрій Шаповал, Наталія Мандра. Художники Андрій Myforestbridge та Вікторія Lime перетворили стару автобусну зупинку в центрі села на арт-обєкт.

Дейсун_школа_small

Митці, що взяли участь в арт-резиденції DEC Art 2017:
Ольга Адам (Київ), Марина Наумчук (Вінниця), Наталя Гарбу (Молдова), Віктор Дейсун (Київ), Наталя Корф-Іванюк (Київ), Олексій Іванюк (Київ), Наталя Парщик (Львів), Андрій Опришко (Рамадан), Нелі Ісупова (Київ), Лена Вертікова (Гданськ), Гія Мімінашвілі (Київ), Ірина Мімінашвілі (Київ), Оксана Чепелик (Київ), Наталя Мандра (Київ), Андрій Myforestbridge (Київ),  Вікторія Lime (Київ), Юрій Шаповал (Полтава), Наталя Діденко (Київ), Світлана Данович (Дніпро), Валентина Беро (Львів), Дарина Котляренко (Київ), Ольга Мальцева (Київ), Ніна Мурашкіна (Київ), Олексій Бойцов (Київ), Юлія Бойцова (Київ).

DecCamp072017_18_small

“Я щасливий 2-й рік поспіль бути частиною проекту DEC Art. Українські митці, з якими ми співпрацюємо, мають змогу відкрити нові горизонти під час навчання та роботи з дітьми-майбутнього, народженими після 2000-х, вони по-новому сприймають світ. Приємно, що креативний бізнес в особі власників DEC Education розуміє важливість колаборації мистецтва та сучасної освіти. Соціальна відповідальність бізнесу є дуже важливою, особливо у складні для країни та митців часи”, – зазначає співкуратор проекту Дмитро Струк.

Ініціативу ART Change Makers підтримав партнер арт-резиденції компанія ROSA (художні матеріали).

decart_Андрiй_Опришко_small

Ольга Супрунюк, бренд-менеджер компанії:

“Ми  як український виробник матеріалів для живопису раді співпраці з мистецьким проектом соціального значення – ART CHANGE MAKERS. Впевнені, що такі проекти розширюють світобачення, привертають увагу до мистецтва та допомагають розкрити мистецтво в кожному. Пишаємося, що у цьому фундаменті змін однією із цеглин є українські матеріали для професійного живопису від ROSA”.

DecCamp072017_4_smalljpg

Запрошуємо на відкриття виставки митців, культурологів, представників бізнесу, культурних установ, представників мас-медіа та всіх, хто має зацікавленість у розвитку культурного середовища. В рамках відкриття надається можливість поспілкуватися з митцями-цьогорічними резидентами, із засновниками арт-резиденції та командою організаторів.

Сторінка в FB: https://wwwfacebook.com/decartresidency

www.dec-art.info

ПРО АРТ-РЕЗИДЕНЦІЮ DEC ART

DEC Art Резиденція – це творчий простір, де сучасні українські та іноземні художники, обєднавшися з учасниками мовного табору DEC Camp в Карпатах (діти і підлітки від 7 до 17 років), разом вирішують творчі завдання і реалізують спільні арт-проекти.

decart_108_small

Три роки тому власники освітнього холдингу DEC Education Наталя та Олександр Тарченко і власники дитячого мовного табору  DEC Camp Ірина Зарецька-Котруце та Аркадій Котруце  втілили в життя ідею про поєднання мистецтва і дитячого виховання, запросивши в літній дитячий мовний табір DEC Camp 30 митців з України та Молдови. За 3 роки існування резиденцію відвідало більше 100 митців з України та Європи, було створено кілька сотень робіт та проведено сотні різних майстер-класів. Організатори забезпечують учасникам проїзд, харчування, проживання, необхідні матеріали для творчості. На території резиденції є керамічна майстерня з професійною керамічною піччю. Проект запрошує до участі митців із різних сфер креативної індустрії: художників, архітекторів, дизайнерів, скульпторів, музикантів, медіа-художників. DEC Art відкрита до співпраці з однодумцями з бізнесу, українського та міжнародного арт-середовища, з усіма, кому співзвучна ідея зміни Світу, України через мистецтво і креатив.

 

 

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: