“Бестіарій” в EDUCATORIUM: на межі реальності та фантасмагорії

12 грудня Культурна лабораторія EDUCATORIUM представила київському глядачеві персональну виставку відомого дніпропетровського художника Сергія Алієва-Ковики. “Бестіарій”  це серія графічних і скульптурних творів, де співіснують реальні звірі та фантазійні істоти, виконані у притаманній автору архаїчній естетиці. Виставка триватиме до 11 січня 2018 за адресою: вул. Рейтарська, 8б.

aliev-kovyka (2)

“Подібно до найпервіснішого сприйняття — безкольорового, — коли картинка світу сприймається лише у точках «сутички» світла і пітьми, діалектично закріпленого в нашій свідомості як “біле / чорне”, авторські роботи дають нам до споживання ті ж художні знаки. Засічка — штрих, лінія. Дошка — аркуш. Знак — смисл. Форма теж залишається художньо осмисленою автором. Не натуралістично витончена, а десь спрощена, десь незграбна трохи, десь кострубата, десь умовно геометризована форма, схожа часом на пластику”, — відзначає мистецтвознавець Ольга Щербина.

aliev-kovyka-(1)

Роботам Сергія Алієва-Ковики властиві формальний аскетизм та умовність, що пояснюється захопленням художника малою пластикою за етнічними мотивами. Графічність, лаконічність і строгість його образів часто доповнюється не надто характерним для цієї техніки доопрацюванням пензлем, олівцем чи ниткою.

aliev-kovyka (3)

СЕРГІЙ АЛІЄВ-КОВИКА

Народився 29 жовтня 1956 року в селі Бабайківка на Дніпропетровщині. Закінчив Московський поліграфічний інститут, майстерня Мая Мітурича. Живе в місті Дніпро.

Персональні виставки:

-виставка фотографії  «Йдучи» – музей “Літературне Придніпров’я”, 2001 р.

-виставка гравюри та малюнку – Дніпропетровський художній музей, 2006 р.

-виставка  живопису – Дніпропетровський художній музей, 2017 р.

aliev-kovyka-(5)

aliev-kovyka-(6)

aliev-kovyka-(4)

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: