Від українського лісостепу до Піднебесної: нові живописні обрії у виставці Олега Ясенєва

17 квітня галерея “АВС-арт” запрошує на персональну живописну виставку Олега Ясенєва “Небо із заходу на схід”. У рамках виставки буде представлена нова живописна серія відомого київського художника Олега Ясенєва, на створення якої його надихнули творчі мандрівки в Китай.

aHR0cHM6Ly9nYWxsZXJ5Lm1haWxjaGltcC5jb20vMzcxMDBjZWE2M2E3NGQ4MTMwYzY1MDdjNy9pbWFnZXMvZjA2ZjE1NWQtNDk5NC00OGY0LWJiMGQtY2I1MzRjYmQ3YTBjLmpwZw

Небо єдине, та в кожного воно своє. Небо Олега Ясенєва, огортаючи український лісостеп купчастими хмарами, відображаючись у плесі Київського моря, зве в прозору далечінь. Із Заходу на Схід. Так прорисовується напрям живописних розмислів майстра, означений не стільки географією, скільки філософією: пізнання довколишнього світу й себе через діалог цивілізацій.

Далі на Схід – Піднебесна. Тут храмова аркада веде до безсловесної розмови з Буддою, а збережена архітектура внутрішніх двориків виразно підкреслює традиційну уяву про гармонію світобудови. Тут струми дощу витворюють дзвінку вертикаль, по якій небо сходить на землю, – земля ж вдивляється в небо чистими джерелами. Бринять дзбани, наповнені водою, як вмістилища посутнього…

Прочиняються двері, й полотно заповнює світло, що наділяє довкілля просторовими формами. Простір розгортається вшир, углиб і ввись – до небесної сфери. І ми, зачаровані його сяйвом, разом із художником відчуваємо, що Небо – душа універсуму.

“Сонце встає на Сході й сідає на Заході, йдучи по Великому колу Життя, народжуючи Світло. Світло дня й тінь ночі – нескінченну таємницю Буття. Часу і Простору, кола Існування.

Ми завжди спрямовуємо погляд та мрії на Схід, де шукаємо відповіді на довічні питання. Де народжується Небо, де закінчується Земля, де починається день, звідки течуть ріки та наскільки нескінченні моря?..

І ми прямуємо назустріч Сонцю, щоб побачити нове Небо!

Із Заходу на Схід!”

Олег Ясенєв

Про автора

Олег Ясенєв народився 1963 року в с. Дніпровка Запорізької області. Навчався у Дніпропетровському художньому училищі (1980 – 1983), Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, факультет станкового живопису (1984 – 1992). Закінчив аспірантуру НАОМА. Із 1996 р. – викладач живопису в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури.

Член НСХУ (1997). Заслужений художник України (2007). Роботи знаходяться в колекціях України, Білорусі, Словаччини, Ватикану, Франції, Китаю та США.

Відкриття виставки – 17 квітня 2018 о 18 годині

за адресою: м. Київ, вул. Глибочицька, 32-В, 3-й поверх.

Виставка триватиме до 11 травня 2018 року. Вхід – вільний.

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: