“Тіні предків” і “Фемнезія”: у “Zavalnyi Art Center” відкриється виставка Олександри Федорук

У столичному виставковому центрі мистецтв “Zavalnyi Art Center” 8 травня відбудеться відкриття виставки живопису та графіки Олександри Федорук. На виставці будуть представлені твори, що увійшли до двох серій – “Тіні предків” та “Фемнезія”.

DSC09328

Обидві серії створювалися протягом останніх двох років і мають певні змістовні та сюжетні перетини, хоча і втілені різною художньою мовою. Під час роботи над серіями Олександра шукала образи та сюжети, а також розробляла шляхи їх реалізації за допомогою експериментів з матеріалами. Акрил, олійні фарби, акварель, гуаш, а також різні види темпери, анілінові фарби, туш, олівець, полотно та папір –  розмаїття матеріалів визначає широкий діапазон творів й дає можливість передати тонкі переходи тону та кольору.

30994583_2065037253758593_1375005745_o

Серія “Тіні предків” – графічні роботи, створені на папері шляхом поєднання класичного малюнку олівцем та авторської поліхромної техніки. Ця серія – це погляд з минулого у теперішнє. Площина паперу наповнена жіночим образами. Їх очі пильно дивляться на нас крізь призму часу, ніби намагаючись передати своїм нащадкам мудрість поколінь, налагодити зв’язок з сучасним світом, що майже втратив контакт з природним середовищем. Універсальна орнаментика, що оточує персонажів, відсилає нас до прадавнього джерела, яке може дозволити осягнути зміст існування людини, допомогти у пошуках відповідей на запитання “Хто ми?”, “Звідки ми прийшли?” та «Куди ми йдемо?» Це погляд з прадавніх хащів назовні, на сучасну урбаністичну реальність. На створення серії “Тіні предків” художницю надихнуло споглядання рідного краю, майстерності та відданості своїй праці його мешканців. Зацікавленість авторки традиційними ремеслами також вплинула на формування образів серії.

27849516_2024273111168341_909959182_n

Для створення графічної серії авторка розробила свою особливу техніку, яка якомога найповніше висловила її ідею. Художниця експериментувала з матеріалами: олією, акрилом, аквареллю, грифелем, золотом і сріблом на папері або картоні. Специфіка техніки полягає у тому, що після створення першого слою або підмальовку художниця робить паузу. Поступове просихання дає можливість отримати результат, який неможливо передбачити. Тож творчий процес приносить кожного разу нові відкриття, дозволяє комбінації фарб сформувати унікальне тло. Досвід реставрування творів мистецтва допомогає урізноманітнити спеціальні техніки, дозволяє художниці прискіпливо досягати бажаного результату.

Олександра Федорук
Олександра Федорук

Серія “Фемнезія” є втіленням дослідження проявів внутрішнього світу, який людина ховає під яскравою зовнішньою оболонкою. Також, у порівнянні та за аналогією до графічних “Тіней…”, живописні сюжети “Фемнезії” – це погляд із зовнішнього середовища на внутрішній, прихований світ. Це дослідження стану споглядання та відсторонення, намагання проаналізувати неявні зв’язки, що поєднують особистість і те, що її оточує, впливає на неї. Серія втілює особисті рефлексії авторки на сучасний, іноді занадто швидкий світ, який одночасно є крихким і дивовижним. Образи, що увійшли до живописної серії, розкриваються авторкою через співставлення абстрактних і реалістичних форм у поєднанні з яскравим колоритом, площинністю та об’ємністю деталей. Термін “Фемнезія” створює асоціації зі станом забуття, амнезії, певної пасивності та споглядання.

Олена Вінокур, мистецтвознавець

Відкриття виставки – 8 травня о 19.00.

Виставка триватиме до 14 травня 2018 року за адресою: вул. Старонаводницька, 31.

Про авторку

ОЛЕКСАНДРА ФЕДОРУК – графік, живописець, реставратор, іконописець та монументаліст. Народилася в Києві 1989 року. 2014 року закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури за спеціальністю “реставратор живопису”. З 2017 року працює реставратором у Національному художньому музею України (Київ).

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: