Виставка “Умовний спосіб”: віртуальні прагнення сучасного мистецтва

У київській галереї “Митець” презентували віртуальну експозицію сучасної скульптури “Умовний спосіб”. Виставка, що проходить у рамках масштабного проекту Volume Park, триватиме до 18 травня 2018 року за адресою: вул. Велика Васильківська, 12.

poster

У своїх роботах відомі художники (Назар Білик, Олексій Золотарьов, Олександр Дяченко, Катерина Бучацька, Петро Гронський, Данило Шуміхін, Іван Підгайний, Аліса Забой) торкаються питання інституціонального розвитку української культури. Вони пропонують зануритись у світ віртуальної реальності, щоб мати змогу оцінити свої реальні  можливості у безмежному світі поки що віртуальних прагнень.

“Віртуальний світ, який уже доступний сучасній людині, попри всі його суперечливі властивості дозволяє уникнути незручностей та обмежень звичної реальності. Тут кожен вносить щось своє у відбудову ідеального середовища, в якому теоретично було б комфортно співіснувати всім учасникам “будівництва”. Утопічність ситуації полягає в тому, що уявне втілення реальних потреб зменшує шанси на те, що їх коли-небудь буде реалізовано у дійсності.

Такі мімікрії характерні для суспільства, особливо якщо розвиток у ньому загальмовується або навпаки прискорюється. А завищені вимоги до такого суспільства підштовхують його учасників до професійних імітацій та ситуативних пристосувань замість поступового розвитку. Намагання вижити в умовах постійної конкуренції та завищених стандартів часто супроводжується підміною понять, що катастрофічно впливає на подальшу долю цього суспільства.

У проекті “Умовний спосіб” ми вирішили торкнутися болісного питання української культури —   інституціонального розвитку.  Блукаючи серед категорій “маємо”, “прийнято мати”, “хочемо мати”, “вміємо”, “маємо вміти” тощо, ми пропонуємо у якості експерименту зануритись у світ віртуальної реальності, щоб мати змогу, нарешті, оцінити свої реальні можливості у безмежному світі поки що віртуальних прагнень.

К. Рай

32313945_1785471458178918_4621289719920066560_n

Проект є важливим прецедентом презентації співпраці сучасного мистецтва та новітніх технологій. Порталом у віртуальний світ мистецтва протягом презентації проекту та експозиції є шоломи віртуальної реальності Lenovo Explorer та потужні ноутбуки Legion Y520 від Lenovo.

В організації проекту взяли участь: ГО “Конгрес активістів культури”, ГО “Національна спілка художників України”, ГО “Скульптурний цех”, KIEV FASHION PARK , Indium Lab, Компанія Lenovo.

 

 

 

 

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: