Твори кількох поколінь художників зустрінуться в рамках виставки “Саша Прахова. Сім’я”

1 листопада о 18.00 у Музеї сучасного мистецтва України відбудеться знаменна подія – відкриття виставки “САША ПРАХОВА. СІМ’Я”, де будуть представлені роботи Саші Прахової, Гєни  Гончарова, Миколи  Гончарова та Миколи Гончарова молодшого.

Саша Прахова. Серія "Aqua-Vita". 2006. Полотно, акрил. 95х95 см
Саша Прахова. Серія “Aqua-Vita”. 2006. Полотно, акрил. 95х95 см

Музейний проект “Семейные ценности – Родинні зв’язки” презентує не просто талановиту родину, а родину, яка дуже багато зробила для розвитку та збереження культури рідного міста і нашої держави в цілому. Прахови – славетне прізвище у культурному-мистецькому середовищі міста, воно оповите легендою й закарбовано в образі Богоматері у Кирилівській церкві.

Саші Прахова. Дівчинка-мак. 2010. Полотно, олія. 120х80 см
Саші Прахова. Дівчинка-мак. 2010. Полотно, олія. 120х80 см

Олександра Миколаївна (Саша) Прахова (1950-2011) – неординарна особистість і обдарована художниця із старовинної династії Прахових. Саша  прислухалась до розповідей діда – мистецтвознавця Миколи Адріановича Прахова та захоплювалась полотнами бабусі – Анни Августинівни Крюгер-Прахової. Після закінчення  у 1975 р. Київського державного художнього інституту свою професійну кар’єру почала  ілюстратором дитячих книжок за порадою Олени Нилівни Яблонської. Потім була каліграфія, яку Саша звела у ранг живопису, шовкографія на полотні, картоні, папері…

Саша Прахова. Незабаром прийду,  №4. 2001. Папір, гуаш. 70x90 см
Саша Прахова. Незабаром прийду, №4. 2001. Папір, гуаш. 70x90 см

З 1998 до 2004 на посту арт-директора галереї “Університет” Саша здійснила майже 70 творчих проектів. Була організатором і керівником студії “Червоний мольберт” у Музеї сучасного мистецтва України, де під її керівництвом пройшли чисельні творчі заходи та майстер-класи. Ця дивовижна жінка була “енергетичним центром” для своєї родини, друзів і колег, вона невтомно працювала над своїми роботами, була талановитим педагогом і галеристом. Її полотна завжди виділяються гарним смаком, гармонійністю, тонкістю та емоційністю. Саша жила і працювала заради краси, мистецтва і заради збереження духу рідного міста. Вона мала численні нагороди, її полотна знаходяться у багатьох музеях і галереях України та інших країн світу, у приватних колекціях поціновувачів творчості цієї яскравої особистості.

Євген Гончаров. Поцілунок.  Папір, гуаш
Євген Гончаров. Поцілунок. Папір, гуаш

Євген Максимович (Гєна)  Гончаров (1946-2010) “завжди інтуїтивно відчував спорідненість кольору та звуку. Його декоративні панно сповнені нестримним ритмом, його графіці притаманна тонка, ледь помітна вібрація ліній, що складається у виняткову мелодію; його монументальний живопис наче могутній акорд бездоганне поєднання віртуозної техніки та непересічного таланту відданості фаху”, – так пише про художника мистецтвознавець Оксана Ременяка. У Київському державному художньому інституті Євген освоїв техніку мозаїки і став одним з кращих монументалістів Києва. Серед найбільш відомих монументальних робіт, що залишились в спадок, – це відновлені мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору у Києві. Майже щодня кияни та гості Києва милуються мозаїками на станції метро “Золоті ворота”. Саме Євген Гончаров створив найскладніше – личну частину (обличчя і руки) всіх постатей на станції метро “Золоті ворота”.

Євген Гончаров. Карнавал. Офорт
Євген Гончаров. Карнавал. Офорт

Микола Євгенович Гончаров (1972 р.) талановитий нащадок славетних предків. Закінчивши Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, Микола працює художником у Національному художньому музеї  України, Українському центрі народної культури “Музей Івана Гончара”, Національному меморіальному комплексі Героїв Небесної Сотні – Музеї Революції Гідності. Визначний майстер графічного мистецтва вибрав для себе складне мистецтво плакату, яке своїми змістовними образами-символами не лише інформує, чи спонукає до чогось, а розкриває інтелектуальну сутність автора, його цінності і переживання. Лаконізм плакату впливає на глядача одразу, бо форма і зміст його не передбачає тривалого споглядання, а ритм, закладений у плакатах Миколи, звучить гармонійно, емоційно і потужно.

Микола Гончаров
Микола Гончаров

Микола Гончаров молодший (2004 р.) – онук Саші Пахової, зростає у творчій атмосфері, вчиться у свого талановитого батька та славетних предків. Маємо надію, що це новий яскравий художник, яким буде пишатися Україна.

Виставка “САША ПРАХОВА. СІМ’Я”, яку не можна оминути, бо неможна оминути історію, духовність, містичність і загадковість, минуле, теперішнє і майбутнє… Ця виставка – поєднання поколінь, професіоналізму, краси і світла.

Микола Гончаров
Микола Гончаров

Виставка триватиме з 1 листопада по 16 грудня 2018 р.

Координатор проекту – Онищенко Тетяна

тел. +38(067) 250 51 17

е-mail: modern-museum@ukr.net

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка. Вхід вільний

Адреса Музею: вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Сторінка Музею: http://modern-museum.org.ua

Выставка «СІМ’Я. Саша Прахова, Гєна Гончаров, Микола Гончаров, Микола Гончаров молодший»

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: