ІІІ UPE (Ukrainian Print Exchange) – Третій український проект з обміну принтами

З 18 до 23 грудня цього року за підтримки київської Галереї 83 пройде виставка робіт-учасників Українського обміну естампами, який відбувся вже втретє. За цей час в ньому взяло участь близько 100 українських та зарубіжних художників-графіків, завдяки чому можна буде побачити зріз сучасних мистецьких ідей.

47396498_336935977122802_7679769496571084800_n

Суть обміну полягає в тому, що кожний учасник надсилає лімітований тираж з 14 принтів заданого розміру, створених спеціально для обміну. Дозволяється використовувати будь-які відомі класичні техніки станкового друку. Майстерня-організатор обміну НАПАПЕРІ залишає 2 естампи для архіву та виставки-продажу, інша частина тиражу способом вибіркового жеребу повертається учасникам. Тож кожний художник по завершенню обміну має у власній колекції роботи своїх колег. Беручи участь в подібних обмінах по всьому світу, художник має унікальну можливість зібрати вдома власну колекцію оригінальних естампів.

Презентовані кожен власним твором у рамках виставки, мистці ніби створюють віртуальний проект, де спільним є лише вид мистецтва – графіка. Автори ведуть боротьбу з матеріалом (металом, каменем, лінолеумом, деревом), який диктує їм свої правила. В одному просторі можна буде побачити і втілення професійних навичок, і відсилки до історії, і претензію на актуальність, і шанобу до власної традиції, і потяг до інтимних переживань.

Художник, галеристка та колекціонер Іра Гвоздик, яка сама була неодноразовим учасником обмінів принтами за кордоном, стала організатором і куратором схожого проекту в Україні. Спільно з друкарською майстернею НАПАПЕРІ вона створила перший в Україні обмін естампами в надії, що українська графіка поступово вийде на новий рівень, зможе позмагатись за своє місце на світових арт-ярмарках.

“Паралельно хочу провести благодійний ярмарок з продажу оригінальних естампів (офорти, гравюри, літографії, монотипії) для збору коштів діткам з особливими потребами. Цими дітьми опікується благодійна організація “Вартиме”, де працює моя подруга. Роки 2 тому ми з дітками зробили близько 15 робіт в оригінальній друкованій техніці. Планую їх також виставити на продаж як лоти і провести щось на зразок тихого аукціону”, – ділиться планами Ірина.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: