МСМУ запрошує на виставку “Сімейний альбом. С.О. Григор’єв та його творча родина”

21 березня Музей сучасного мистецтва України презентує новий етап проекту “Сімейні цінності – Родинні зв’язки” виставку “Сімейний альбом. С. О. Григор’єв та його творча родина”. Сімейний альбом  це історія роду, характери і долі людей, їх любов і натхнення. Цього разу глядачам пропонують “погортати” незабутні сторінки творчої спадщини Сергія Олексійовича Григор’єва і його творчої родини. Усього 29 учасників, біля 100 творчих робіт, відомі прізвища.

Ігор Григор`єв
Ігор Григор`єв

Відкривають “Сімейний альбом” полотна Сергія Григор’єва (1910–1988)живописця і графіка, народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР. Його жанрові роботи як цікаві оповідання – правдиві з важливими деталями, що передають найтоншій стан людської душі, проникливо розкривають характери персонажів, а його пейзажі – розповідь про красу улюбленого Дніпра, чарівність природи у будь-яку пору року. Талант Сергія Олексійовича було помічено і оцінено за життя, він мав державні нагороди, його роботи знаходяться в найкращих музеях світу.

Олекса Захарчук. Портрет Галини Григор`євої. 1955
Олекса Захарчук. Портрет Галини Григор`євої. 1955

Далі роботи дружини митцяЛюбові Гнатівни Григор’євої (Стеллецької) (19101991)графіка, живописця, педагога, письменниці. Любов Гнатівна працювала в галузі станкового та декоративного живопису, станкової та книжкової графіки, оформила кілька десятків дитячих книг у київському видавництві “Дитвидав”, пізніше – “Веселка”. Викладала у Київській художній школі. Творила у журналах “Октябрь”, “Барвинок”, “Піонерія”, видавництвах “Радуга” і “Молодежь”.

Галина Григор`єва. Валентина, Сергій, Іван, діти за столом. 1982
Галина Григор`єва. Валентина, Сергій, Іван, діти за столом. 1982

Молодший син подружжя – Саша Григор’єв (1948–1967) – графік, який залишив по собі сотні чудових робіт, серед яких багато образів улюбленої Конча-Заспи.

Дочки-близнючки Майя Зарецька-Григор’єва (1933– 2004) і Галина Григор’єва (р. 1933) – відомі українські художниці. Мисткині досягли визнання, зокрема завдяки  навчанню у свого першого і головного вчителя – батька.

Віктор Зарецький. Майя
Віктор Зарецький. Майя

Завдяки донькам майстра у родину увійшли непересічні митці – Олекса Захарчук (19292013), Мар’ян Савельєв (19322013), Олександр Агафонов (1947), Юрій Малішевський (19331992), Віктор Зарецький (19251990). Цих видатних майстрів поєднує мистецтво – їх улюблена справа, їх сенс життя. Якщо зануритись у споглядання творів цих живописців, можна зрозуміти їх дивовижний внутрішній світ, їх глибину та майстерність. Кожен із них заслуговує на окреме дослідження власної творчості.

Валентина Захарчук. Чорне гроно. 2005
Валентина Захарчук. Чорне гроно. 2005

Племінник, онуки, правнуки та інші родичі Сергія Олексійовича Григор’єва – творче коло великої творчої родини. Вони талановиті, яскраві особистості. Племінник Ігор Григор`єв – відомий живописець, представник, так званого,  “суворого стилю”. Онуки: Олена Нечіпоренко (графік), Валентина Захарчук (живописець), Ольга Нечіпоренко (графік), Сергій Григор’єв (графік), Іван Григор’єв (графік), Сергій Молодчиков (живописець), Вікторія Руднєва (графік), Світлана Карунська (скульптор). Рідня з боку сестри: Ірфан Шемсединов (архітектор), Гафар Шемсединов (графік), Ельміра Шемсединова (живописець). Правнуки – Настя Молодчикова (графік), Олена Зарецька (графік), Євгенія Григор’єва (живописець).

Ірфан Шамсединов. Кримсько-татарське подвір`я. 1962
Ірфан Шамсединов. Кримсько-татарське подвір`я. 1962

Кожен митець цієї великої творчої родини має свої особливості в творчості, має  свій стиль і своє бачення мистецтва. Кожний з них – це окремий творчий шлях, пошук стилю, пошук свого “Я”.  Саме пошук,  вимогливість до себе, постійне навчання, врахування досвіду старших і досвідчених  – це шлях до визнання, шлях до сердець глядачів. СІМЕЙНИЙ АЛЬБОМ, без сумніву, подарує глядачам піднесений емоційний стан і естетичне задоволення у ці прекрасні весняні дні.

С. Молодчіков. Зима. 1979
Сергій Молодчіков. Зима. 1979

Відкриття виставки  – 21 березня 2019 р. о 18.00. На усіх присутніх чекають  зустрічі з членами родини, цікаві розповіді та, як завжди, чудова музика, яка звучатиме у виконанні лауреатів міжнародних конкурсів під керівництвом Павла Колпакова.

Виставка триватиме з 21 березня до 12 травня 2019 р.

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка. Вхід вільний

Адреса Музею: вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Выставка "Семейный альбом"

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: