“Блакитні мальви”: у Софії Київській презентували виставку української порцеляни та фаянсу др. пол. ХХ — поч. ХХІ ст.

14 березня у Музеї “Будинок митрополита” Національного заповідника “Софія Київська” презентували виставку порцеляни та фаянсу зі збірки Дирекції художніх виставок України.

53813250_2202282609875611_18294314413064192_n
Виставка знайомить із різноманітними стильовими та жанровими пошуками провідних майстрів українського фарфору та фаянсу другої пол. ХХ — поч. ХХІ ст. і водночас представляє кращі зразки продукції Баранівського, Будянського, Коростенського, Сумського, Полтавського, Київського та Дружківського заводів, на яких ці майстри колись працювали, і які сьогодні, на жаль, припинили свою діяльність.
У розписаних Г. Павленко-Черниченко декоративних тарелях, блюдах, вазах  на поверхню фарфору переносяться мотиви настінних мальовок славнозвісної Петриківки. У роботах Н. Аксьоненко, В. Музичука та М. Лампеки синтезовані традиції китайського та європейського “кобальтового фарфору” та національної орнаментики. Природний аристократизм і витонченість порцеляни як матеріалу у поєднанні з творчим осмислення історичних художніх стилів демонструють авторські сервізи М. Трегубова, С. Федяєва та М. Хусід. Майстри фаянсу (Б. П`яніда, Ю. Піманкін, О. Рибіна) здебільшого звертаються до традицій українського гончарства. Сюжетно-станковий напрямок репрезентований творами Н. Сороки (Аксьоненко), В. Овраха, Г.Кломбицької, Ю. Лобанова.
Про колекцію ДХВУ
Впродовж багатьох років порцеляна і фаянс із фондової збірки Дирекції художніх виставок із успіхом презентували декоративне мистецтво України за кордоном. Виставки відбулись у Канаді (Монреаль, 1983), Бельгії (Брюссель, 1976), Японії (Кіото, 1978), Франції (Париж, Штаб-квартира України в ЮНЕСКО, 1993), Хорватії (Загреб, 1997 ), Португалії (“Експо — 98”, Лісабон, 1998). Співробітники Дирекції, що супроводжували “Виставку народного декоративно-ужиткового мистецтва України” у Пекіні (1996), були свідками захоплення українським фарфором і фаянсом, виявленого китайськими шанувальниками мистецтва.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: