У Львові триває масштабна ретроспективна виставка Мирослава Ягоди

Із 21 березня до 9 червня 2019 року у виставкових залах Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, що на вул. Стефаника, 3, триває перша ретроспективна виставка Мирослава Ягоди. Ініціатори виставки – Тарас Возняк, Галина Хорунжа, Станислав Силантьєв – об’єднали в експозиції понад сотню знакових творів художника.

Кожен із нас є буханкою хліба
Кожен із нас є буханкою хліба

На виставці представлені ранні твори так званого “чорного періоду”, датовані другою половиною 1980-х рр., та частина останніх робіт Мирослава Ягоди, створених у 2010-х рр. В експозиції демонструються нещодавні відеоспогади його друзів, колег, відеоцитати з різних документальних медіаматеріалів, короткометражка за участю Мирослава та знята за його ідеєю. В окремому залі звучить його поезія, записана в авторському виконанні. Експонований живопис і графіку представляють окремі двомовні каталоги.

Голодний
Голодний

Виставка Мирослава Ягоди – один із найбільших і найважливіших мультидисциплінарних проектів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького у 2019 р., покликаний привернути увагу до музеєфікації та повноцінного введення в мистецтвознавчий обіг нових сторінок з історії українського мистецтва, твореного у Львові, формування яких збігалось з активними подіями в Києві, Одесі, Харкові та інших великих містах України.

Сяймо
Сяймо

Куратори: Галина Хорунжа, Станислав Силантьєв.

Кілька кураторських штрихів цього виставкового проекту:

Одна з найбільших ретроспективних художніх виставок за останнє десятиліття в Україні. Виставка останнього з хрестоматійних представників львівського художнього андеграунду. До експозиції включена чимала кількість робіт художника як з українських, так і з закордонних колекцій.

Без назви
Без назви

Глядач має можливість побачити твори художника у тій кількості і тій експозиційній конфігурації, які були неможливі за життя художника. Твори зроблені всупереч правилам і традиціям львівської художньої авансцени 1980 – початку 2000-х років, витриманi y кращих традиціях “експериментального мистецтва з елементами індустріалу, дарк кабаре та авангардного джазу”. Мирослав Ягода – Tom Waits від живопису!

Автопортрет
Автопортрет

Мирослав Ягода народився 23 серпня 1957 р. у с. Гірник Львівської області.
Художник, поет, сценограф.
У 1986 р. закінчив Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова у Львові. За фахом художник.

Мирослав Ягода:
“Я мислю швидше поетичними категоріями. Живописними. Я філософію сприймаю як клітку, в якій перебуває людина. Але вона не може зловити свободу. А що таке свобода? Це самодостатність і навіть бунт, і протидія проти всіляких стихій і сил. Але для цього потрібне велике самозаглиблення.”

“Творчість – це магія, містика, промінь і вібрація землі цієї – я страшно люблю Львів. Але той старий Львів”.

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: