У столиці запрошують подивитися на твори класика кримської школи живопису Федора Захарова

19 вересня Музей сучасного мистецтва України відкриває новий виставковий сезон експозицією власної колекції: “Музейна збірка. Федір Захаров. До 100-річчя від дня народження”.

Спекотний полудень. 1978
Спекотний полудень. 1978

У залах Музею буде представлено 65-ть  творів заслуженого діяча мистецтв УРСР, народного художника УРСР, лауреата Державної Премії УРСР імені Тараса Шевченка, члена Національної спілки художників України, людини, що присвятила все своє творче життя і натхнення оспівуванню української природи Криму та інших куточків країни.

Біля Генуезької фортеці. 1966
Біля Генуезької фортеці. 1966

Федір Захаров народився 5 вересня 1919 року в селі Олександрівське на Смоленщині. У 16 років майбутній засновник кримського імпресіонізму вступив на декоративно-живописне відділення  до Московського художньо-промислового технікуму ім. М. І. Калініна. Навчався він у талановитого скульптора, живописця, художника-кераміста й неймовірного педагога Б. Н. Ланге, який надихав своїх учнів творити красу професійно та з любов’ю.

Захистивши дипломну роботу у 1941 році, Федір за станом здоров’я не був призваний до лав армії та став працювати на заводі. У 1943-му році Ф. Захаров вступив до Московського художнього інституту ім. В. Сурикова. Його педагогами і наставниками були: А. В. Лентулов,  І. І. Чекмасов, С. В. Герасимова, Д. К. Мочальський, Г. Г. Ряжський. Вони вчили його тонкощам професії і високій живописній культурі. Всі роки навчання у голодні воєнні та повоєнні часи він наполегливо і цілеспрямовано набував знань та відточував майстерність.

На кухні. 1972
На кухні. 1972

Після інституту Федір Захаров отримав розподіл у провінційний Крим, вірніше він сам обрав місце, де не було художніх критиків і була можливість звільнитися від ідеологічного диктату того часу.

З 1950 року Федір Захарович Захаров викладав живопис у Сімферопольському художньому училищі ім. М. С. Самокиша. За недовгий педагогічний час, він надавав учням не тільки професійних знань, але, що головне — зачаровував їх мистецтвом, привчив до вимогливого ставлення до справи.

Кримський мотив. Один біля дороги. 1984
Кримський мотив. Один біля дороги. 1984

Як згадує Народний художник України Валентин Бернадський, Федір Захаров приїхав до Сімферополя із заповітною мрією — “по-настоящему, серьезно заняться пейзажем”. Викладацька діяльність була початком його творчого занурення у мальовничу красу Криму.

Пропрацювавши в училищі три роки, у 1953-му він переїхав до Ялти. Саме з Ялти почалась його активна творча діяльність. Він часто бував у гурзуфському та седнівському Будинках творчості. Різна природа півдня і півночі, різний настрій, різні мотиви дозволяли художнику урізноманітнювати мистецький підхід. Екзотичний, яскравий, контрастний Крим і тиха, чарівна, спокійна північ України. Він, знаходячись у стані повного занурення у творчість, передавав на полотні ту чаруючу мить, яка ніколи не повертається. Це натхнення відчувається у кожному його творі. Картини Захарова завжди емоційні, потужні, наповнені енергією життя і дуже щирі. І ця щирість, професійний підхід, індивідуальність вираження, лишають його назавжди сучасним і цікавим для глядача. На його виставках завжди було багато людей – його учнів, послідовників, друзів і поціновувачів справжнього мистецтва.

Душевна розмова. 1980
Душевна розмова. 1980

Федір Захарович Захаров помер 29 вересня 1994 у Ялті. Але він живе у тих творах, що розкидані, як чарівні діаманти по усьому світу – по музеях і приватних колекціях.

У ці дні пам’яті таланту і Божого дару Майстра, Музей сучасного мистецтва України радий представити унікальну по кількості збірку творів класика кримської школи живопису Федора Захарова.

Седнів. 1984
Седнів. 1984

Відкриття виставки – 19 вересня  2019 р. о 18.00.

На усіх присутніх чекає чудова музика, яка звучатиме у виконанні лауреатів міжнародних конкурсів під керівництвом Павла Колпакова.

Виставка триватиме з 19 вересня по 27 жовтня 2019 р.

Адреса Музею:  вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка. Вхід вільний

Виставка "Федір Захаров. До 100-річчя від дня народження" у Музеї сучасного мистецтва України.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: