Звіт у галереї ІПСМ: виставка результатів програм NVAIR 2019

У галереї Інституту Проблем Сучасного Мистецтва презентували результати Літніх програм Мистецької резиденції ім. Назарія Войтовича “Хвилі реальності/Хвилювання у Травневому”.

NVAIR-2019-FB-PODIYA-1280x671pix-FINAL

Автори: Ангела Гейсенхофер (Мюнхен), Анья Кисла (Херсон), Богдан Свиридов (Черкаси), Вартан Маркар’ян (Полтава), Даніель Дор (Мюнхен), Євгенія Антонова (Київ), Зірка Савка (Львів), Катерина Єгорова (Одеса), Катерина Кобилянська (Київ), Олена Каїнська (Львів), Рената Пінтерова (Стурово), Роксолана Угринюк (Львів) , Самуель Велебни (Кошице), Ярослав Леонець (Харків)

Куратор програм: Людмила Ничай

Координатор виставки: Влад Тузов

В експозиції проекти створені у процесі 3-ї Всеукраїнської та двох Міжнародних обмінних програм мистецьких резиденцій для молодих митців – NVAIR, котрі відбулися протягом червня-серпня у Мистецькій резиденції ім. Назарія Войтовича (ГО Конгрес Активістів Культури) на Тернопільщині за підтримки доброчинців та УКФ й у співпраці з KAIR (Kosice Artist in residence Program) та  Schafhof (Center for Art of Upper Bavaria).

……………………………………

У центрі групової виставки локальний контекст с. Травневого розширений до глобальних проблем суспільства, що проживає своє життя, з першого погляду, тихим розміреним життям.

Історії, що існують паралельно, паралельні виміри і цінності – як мірки життя, часу, простору, свободи і відповідальності посеред поля надто видимі, аби їх оминути…

“Хвилі реальності або хвилювання у Травневому” – це рефлексії на одне місце – точку на карті, яка приховує історії вимушених переселенців, трагічну історію Революції Гідності, сучасні реалії прикордонних територій та безвізу, заробітчанства й втрату пам’яті.

Аналізуючи природу створенних проектів, ми можемо побачити паралельні лінії, що вібрують між усвідомленням часу і пам’яті, часу і вибору, часу і ландшафту. Вібруючи, вони перетинаються і проявляють різні теми, що може побачити лише око з певним досвідом. Час тут протікає, уподібнюючись ландшафту: то сповільнено та рівно, то нагромаджується хвилями, одночасно демонструючи минуле, майбутнє і мить “тут і зараз”.

У маленькій громаді містика, магія та догматичність межують з суворою реальністю й безтурботністю. Тут все, як у всіх, але, коли ти тимчасовий резидент, то у тебе виникає купа логічних питань до екосистеми.

Тож у проекті про власні хвилювання та непрості місцеві історії літні рефлексії 14 митців з України, Словаччини та Німеччини. Вони послідовно складались у проекти “Байка про Свободу”, “Міра Тиші” та “Розширення ландшафту” й розкривали глобальні виклики людства через локальний контекст.

Про проект:

Проект «NVAIR – Міжнародна програма обмінних резиденцій для молодих митців» громадської організації Конгресу Активістів Культури, що отримав підтримку у рамках програми НОРД Українського Культурного Фонду, покликаний розвивати мережу міжнародного партнерства інституцій для розвитку можливостей для українських молодих митців отримувати досвід роботи у міжнародних проектах та формування позитивного іміджу українського мистецтва та України в цілому за кордоном. Цілями програми є підвищення конкурентоспроможності українського мистецтва на світовому арт-ринку, створення успішних виставкових проектів, розвиток мистецьких практик для розвитку локацій та аудиторій для культурного туризму в Україні, розвиток платформи для міжкультурного діалогу.
……………………………….
Мистецька резиденція ім. Назарія Войтовича була заснована ГО «Конгрес Активістів Культури» та ГО «Родина Героїв «Небесної Сотні» у 2017 на честь наймолодшого Героя, щоб підтримувати молодих українських митців у рамках всеукраїнської програми «Відзнаки Героїв».
У 2019 організації започаткували обмінні програми для молодих митців завдяки підтримці Український культурний фонд у програмі НОРД: Навчання, обміни, резиденції, дебюти – програма УКФ.

На результати резиденції можна подивитися до 23 вересня в київській галереї ІПСМ за адресою: вул. Євгена Коновальця, 18Д.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: