“Покоління”, що йде… МСМУ презентує нову виставку

«Покоління». Таку назву має виставка, яку з 31 жовтня презентує Музей сучасного мистецтва України. Це покоління митців, об’єднанних спільними інтересами, закоханістю у мистецтво, обдарованістю бачити красу оточуючого світу.

ВРеуновНатюрморт з іконою

Вони  народилось у передвоєнні роки, пережили багато складних обставин і, у  роки «хрущовської відлиги» змогли розкрити і реалізувати свої таланти. Вони належать до покоління художників, які створювали середовище прекрасного і вчили оточення радіти життю, споглядаючи твори мистецтва ХХ –ХХІ ст.

До експозиції увійшли роботи українських митців – Олега Єржиковського,  Віктора Козіка, Бориса Литовченка, Валентина Реунова. Вони ровесники, троє з яких, активно працюють і сьогодні.

О. Єржиковський. Червоний балкон
О. Єржиковський. Червоний балкон

Олег Сергійович Єржиковський (1939 р.) народився у Києві у відомій творчій родині. У дитинстві, як розповідав сам митець, його долю вирішив намальований ним кораблик. Володимир Миколайович Костецький тоді сказав, що дитина відчуває колір і хлопця віддали вчитися до художньої школи. Його вчителями були талановиті Жаров Петро Васильович і Смирнов Валентин Сергійович. Після вступу до художнього інституту юнак почав шукати свій шлях у творчості, а після закінчення інституту почав працювати. З групою архітекторів він трудився над оформленням будинку культури заводу ім. Антонова, був задіяний в інших проектах, виконував замовлення живописно-скульптурного комбінату і весь час експериментував, пам’ятаючи основний принцип своєї мами, Ніни В’ячеславівни Котек,  – любити колір. І зараз цей принцип Олег Сергійович свідомо і активно втілює в життя.

В. КозикПейзаж зі стадіоном 1980

Віктор Георгійович Козик (1937 р.) народився у Києві. Художню освіту Віктор здобув у Республіканській середній художній школі імені Тараса Шевченка (до речі, там він навчався разом з Олегом Єржиковським), потім був художній  інститут, який він закінчив  у 1963 році; участь у міських, республіканських і всесоюзних художніх виставках. Працював на київському художньо-виробничому комбінаті, а з 1991 року – повністю поринає у творчість. Живопис для майстра – це повна палітра життя з його злетами та падіннями, сподіваннями, болем, радістю та надією. Віктор Георгійович завжди намагається створити на полотні невловиму гру кольору, щоб робота «ожила» і глибоко схвилювала глядача.

БЛитовченко Хрещатик 2008

Борис Олександрович Литовченко (1938 р.) родом з Запоріжжя. Навчався в Одеському державному художньому училищі і в Київському державному художньому інституті.  З 1964 року викладає в Державній художній школі ім. Т. Г. Шевченка і за цей час виховав сотні юних митців. Майстер плідно працює більше ніж півстоліття в різних жанрах живопису. Його інтуїтивне почуття кольору особливо відчувається у натюрмортах і пейзажах. Борис Олександрович вміє передати свіжість морського повітря, подих Карпатських гір, мрійливість Седнєва, не занурюючись у копіювання місцевості, а передаючи настрій та енергію. Принцип життя майстра – у праці. І він працює, навчає, живе мистецтвом.

ВРеуновБіля вікна

Валентин Амплійович Реунов (1939 – 2007 рр.) – київський художник, колекціонер, реставратор. Як і його друзі, Віктор Козик та Олег Єржиковський, закінчив київську художню школу і Київський художній інститут. Приймав участь у республіканських і міжнародних виставках. Він малював натюрморти і, як сам казав: «натюрморту я обязан спасением своей чести и индивидуальности». Це був інтелектуал і ерудит, який чудово знав усі періоди в історії мистецтва, його види та жанри.

Художні твори майстрів знаходяться у приватних колекціях та музеях по усьому світу.

Одні покоління йдуть, приходять інші, і цей рух неспинний. Зараз є можливість завітати до художників, що передають глядачам душевне тепло через енергію своїх картин і заряджають глядачів на добро, красу і радість, завітати до митців «Покоління», що йде…

портрет Марини1999

Відкриття виставки – 31 жовтня  2019 р. о 18.00.

На усіх присутніх, окрім споглядання мистецьких творів, чекає чудова музика, яка звучатиме у виконанні лауреатів міжнародних конкурсів під керівництвом Павла Колпакова.

Виставка триватиме з 31 жовтня по 15 грудня 2019 р.

 Адреса Музею:  вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка. Вхід вільний

Виставка "Покоління"

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: