«БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»

У Чернігівському художньому музеї відкрився міжнародний мистецький проєкт «Світ їх не впіймав», що організований Музеєм-майстернею І. П. Кавалерідзе. Виставка присвячена ювілейним датам двох геніальних постатей: Григорія Сковороди та Івана Кавалерідзе.

Учасницею цього міжнародного проєкту стала мисткиня Леонора Янко. Спеціально до виставки вона створила серію унікальних скульптур, що об’єднала теорію фонтанів Г. Сковороди, пізнавану багатьма українцями, наприклад, по зображенню на 500 гривневій купюрі та власну філософію авторки, що втілюється у серії скульптур «БУДАЛІ».

Серія скульптур «БУДАЛІ» – це іронічний симбіоз зображення стародавнього Будди та елементів образу Сальвадора Далі. Філософія будалізму – це суперечливі поєднання: вічного та миттєвого, розтиражованого та унікального, при цьому прагнення знайти переваги у постійному зіткненні протилежностей.

Леонора Янко пише про нові скульптури: «На думку Г. Сковороди фонтан, тобто єдине джерело – це Бог, він роздає різноманітних благ усім стільки, скільки кожен може прийняти, вмістити у свій сосуд. Мій будалізм про те, що людина сама може регулювати прийняття цих благ, особистість може зростати, потенціал розширюватися, і вчора – ти посудина, що приймає, перетворюєшся на сосуд, що самонаповнюється і роздає. Будь сам собі фонтаном!»

Скульптури Леонори Янко, створені для проєкту «Світ їх не впіймав», відображають бажання людини попри всі недоліки та переваги сучасності відчувати гармонію від життя та бути самореалізованим. Концепція символізує глибину особистості, що відчуває потребу ділитися, наповнювати собою Світ на надихати інших. Посмішки героїв скульптур серії «БУДАЛІ» самоіронічні та наче направлені на зцілення від вад сучасної цивілізації.

  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»
  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»
  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»
  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»
  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»
  • «БуДалі» Леонори Янко в проєкті «Світ їх не впіймав»

В експозиції виставки представлено близько 100 творів митців з 10 країн світу, серед яких: Україна, Польща, Грузія, Литва, Італія, Словаччина, Ізраїль, Азербайджан та Австралія. За словами організаторів, втілення цього проєкту має важливе значення для сучасної української культури. Його головною ідеєю було показати, що освіта, наука, культура, філософія та мистецтво є тим, що об’єднує українське суспільство у наш час.

Леонора Янко почала свою виставкову діяльність у 2021 році та називає себе митцем-початківцем. Хоча, її досвід у мистецтві вже більше 10 років, що включає керування галереями сучасного мистецтва, організацію міжнародних виставок та численні кураторські проєкти у Нью-Йорку, Берліні, Брюсселі, Брюгге, Люксембурзі, співпраця із музеями, посольствами та культурними представництвами різних країн. Л. Янко відома як співзасновник арт-простору Lera Litvinova Gallery, який було започатковано у 2014 році разом із мисткинею Лерою Літвіновою.

Виставка діє до 28 лютого 2022. Відвідування згідно умов Музею.

Адреса:  Чернігівський обласний художній музеї ім. Григорія Галагана,  м. Чернігів, вул. Музейна, 6.

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: