Музей сучасного мистецтва України запрошує на виставку подружжя Марти Базак і Миколи Яковини

5 квітня о 18.00 Музей сучасного мистецтва України запрошує на відкриття виставки «В контражурі» у рамках проекту «Семейные ценности – родинні зв’язки». Цього разу на суд глядачів буде представлений доробок багатогранних мистців – Марти Базак та Миколи Яковини. Недарма кажуть, що талановита людина талановита в усьому. Це твердження справедливе для неординарних, нестандартних, дуже працьовитих особистостей, якими є Марта і Микола.

Марта Базак. 1997. Гобелен "Чорний квадрат". 156х159 см
Марта Базак. 1997. Гобелен “Чорний квадрат”. 156х159 см

Галичанка Марта Базак навчалась у Львові в училищі імені Івана Труша та в інституті декоративно-прикладного мистецтва на факультеті художнього ткацтва. Вивчала малюнок, живопис, фотосправу, мистецтво шрифту та плакату. Працюючи завідувачем відділу Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття, писала статті про народне мистецтво. Брала участь у найпрестижніших міжнародних бієнале – DelBelloGallery в Торонто (Канада),  «Імпреза» в Івано-Франківську, «Гобелен і мистецтво ткацтва» в Турне (Бельгія),  «Сучасне українське мистецтво. Нові імена» у Відні (Австрія), у ювілейному показі українського мистецтва у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у виставках в Австрії, Чехії, Угорщині, Китаї, Португалії, Росії і, звісно, Україні. Зараз пані Марта працює старшим викладачем на кафедрі художнього текстилю Київського інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука. Твори мисткині зберігаються в Національних музеях Києва, Москви та приватних колекціях в Україні, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії, США та Франції.

Микола Яковина. Гладіолуси. 2017. Полотно, олія
Микола Яковина. Гладіолуси. 2017. Полотно, олія

Микола Яковина – архітектор, український політик, державний та громадський діяч. Вчився в Івано-Франківській дитячій художній школі та у республіканській художній школі імені Тараса Шевченка в Києві. Вивчав живопис і графіку. Закінчив факультет інтер’єру та обладнання Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. Закінчив спецправовий факультет Львівського державного університету ім. І. Франка і аспірантуру  цього ж університету (юридичний факультет). Учасник художніх виставок з 1980 р. Автор вітражів в Івано-Франківській обласній бібліотеці (тепер монастир сестер Василіянок) і Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського, архітектор храму Вознесіння Господнього (селище Брошнів-Осада, Івано-Франківська область). Твори майстра зберігаються в Івано-Франківському художньому музеї, Івано-Франківському краєзнавчому музеї, Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського, Дирекції виставок Національної спілки художників України, приватних колекціях України, Канади, Польщі, США, Росії, Японії. Поєднуючи мистецтво, громадську та політичну діяльність, пан Микола дбає про збереження історичної та культурної спадщини України.

Микола Яковина. Concerto (Tribute for Terbrugghen). 2015
Микола Яковина. Concerto (Tribute for Terbrugghen). 2015

Пані Марта і пан Микола, як інь і янь, як світло і тінь, руйнують стереотипи, виходячи за межі  звичайного, однозначного. Вона – науковець і художник, він – громадський діяч і мистець. Вона – лірично витончена, він – імпульсивний експериментатор, але вони – родина, об’єднана творчістю.

Виставка «В контражурі» не залишить байдужим нікого, прекрасні роботи пані Марти порадують око, а твори пана Миколи змусять заглибитись у роздуми. Так світло й тінь доповнюють одне одного, а контражур виводить на передній план головне і посилює відчуття простору – простору для осмислення, здивування, захоплення…

Марта Базак. Білий столик. 2012. Полотно, акрил. 100х80 см
Марта Базак. Білий столик. 2012. Полотно, акрил. 100х80 см

Музикальна частина вечора – «Імпресіонізм та неоімпресіонізм в творчості Франка, Дебюсі, Равеля, Пуленка, Жоліве, Павла Колпакова» – порадує витонченістю,  емоційністю і безмежним позитивом. Твори виконують: лауреати міжнародних конкурсів Анна Коваль (сопрано), Дар’я Чернявська (фортепіано), Микола Чикаренко (фортепіано).

Виставка триватиме з 5 квітня по 13 травня  2018 р.

Музей працює з 11.00 до 19.00 кожного дня, крім понеділка, вхід вільний

Адреса музею:

вул. Кирилівська, 41, м. Київ

Координатор проекту – Онищенко Тетяна

тел. +38(067) 250 51 17

Выставка "В контражурі"

 

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: