Галерея “Дукат” представляє виставку Євгенія Чернишова «Річний звіт»

7 липня в столичній галереї «Дукат» відкриється персональна виставка Євгенія Чернишова «Річний звіт». Вона презентує до уваги глядача одразу кілька основних проектів художника. «Річний звіт» — центральний проект, що дав назву виставці, — буде доповнений більш ранніми серіями: «Фотосинтез», «Файли часу» та світломузичним перформансом «Просвітлення». В своїх роботах Євгеній намагається художньо й філософськи осмислити взаємозв’язки матерії та часу, досліджує межі логічного та інтуїтивного світосприйняття.

afisha

«Річний звіт» був задуманий Євгенієм ще наприкінці «нульових», а перша робота з цієї серії — рельєфне панно, викладене з гільз, — експонувалась 2015 року в рамках проекту «Dialogia» для «Kyiv Art Contemporary X» у Мистецькому Арсеналі.  На виставці в «Дукаті» художник представить розширену версію проекту. Мерехтіння сотень золотавих гільз збирається у впорядковану картину та справляє враження злагодженої множинності. Гармонійна статика перших робіт серії продовжується мінливою динамікою останніх творів. Контраст між структурованим порядком та рухливим безладом виступає метафорою суспільного тіла, в якому природою закладена дихотомія деструкції та творення.

annual_report
Річний звіт

Задуманий ще до війни на сході України, «Річний звіт» — проект-візія перехідного етапу як природного стану суспільства. «Річний звіт» — це зліпок часу, відображення дійсного стану речей із відстані, на якій окреме положення кожної деталі-індивіда, кожна окрема історія вписується у загальну канву, складається в спільну картину. Оптика, запропонована художником, викриває взаємозв’язки та взаємовпливи усіх подій, наслідки яких розходяться, немов кола по воді. Робити висновки можливо, лише розглядаючи будь-який звіт із широкої перспективи.

photosynthesis
Фотосинтез

У проектах «Фотосинтез» та «Файли часу» Чернишов порушує питання взаємодії людини з природнім середовищем і переусвідомлення навколишнього світу. В цих роботах крізь призму філософської парадигми сьогодення і останніх наукових  відкриттів народжується погляд сучасної людини на простір і природу.  Проект «Фотосинтез» — це серія дзеркально відображених фотографій рослин. У цих роботах Євгеній пропонує неочікуваний погляд на первинні природні форми, що трансформуються крізь призму художньої свідомості. Погляд редукує витончені, по-бароковому складні рослинні патерни у картинки з глибин підсвідомості, химерні асоціативні образи — образи одухотворені.  Ботанічний гіперреалізм проекту «Фотосинтез», де переконливість мікрофотографії контрастує з неправдоподібною симетрією, підштовхує до переосмислення стосунків людини із природою, що надто часто видаються самоочевидними.

time_files
Файли часу

Дешифрування генетичного досвіду продовжується у серії «Файли часу». У цьому проекті художник працює із фрагментами антрациту, викладаючи із них своєрідні повідомлення, що долають опір часу. Кожен уламок антрациту — залишок скам’янілих сотні мільйонів років тому лісів Сходу України;  це заархівована історія Землі, свідчення зародження життя на планеті. Працюючи із фрагментами кам’яного вугілля як із літерами та словами, викладаючи антрацитові «тексти» й «таблиці», Чернишов підкреслює комунікативну цінність навколишнього середовища: ніби сама Земля промовляє до глядача крізь час, нездоланний для людської цивілізації.

enlightenment
Просвітлення

Перформативна інсталяція «Просвітлення» була задумана і вперше реалізована у 2008 році як серія мультимедійних робіт. Інсталяція складається з лазерів, призм, механізмів і багатоканального аудіо, що створюють масштабну динамічну візуалізацію світлової дії. Проект «Просвітлення» є перетворенням світла в одухотворені форми. Це експериментальне дослідження світла як явища у просторі. Створення світлових динамічних абстракцій здійснюється за допомогою механічних та оптичних засобів без використання будь-яких комп’ютерних технологій і симуляцій. Світлові образи відключають увагу глядача від контексту реальності і занурюють його в інтуїтивне сприйняття природних явищ. Цей проект був створений з метою концептуально об’єднати мистецтво і науку; представити художнє відображення майбутнього; показати красу архітектури Творця і природних  явищ.

 

Виставка триватиме з 7 липня до 9 серпня 2016 року.

Відкриття виставки відбудеться 7 липня о 19:00 за адресою: вул. Рейтарська, 8Б, галерея «Дукат».

E-mail: gallerydykat@gmail.com
Тел.: +38 (044) 279 57 88

 

Євгеній Чернишов

Художник, куратор. Народився в Луганську в 1984. Працює в жанрах інсталяції, media-арту, science-арту, light-арту, cyber-арту, sound-арту та інших. Учасник численних виставок в Україні та за кордоном. Засновник і лідер SYN Art Group. Живе та працює в Києві.

Обрані виставки та проекти :

2001 — Український фонд культури, Всеукраїнський конкурс «Нові імена України», переможець в номінації «Графіка».

2009 — Мультимедійна інсталяція «Enlightenment/Pyramidl» у міському середовищі, Пейзажна алея, Київ.

2009 — Виставка номінантів PinchukArtPrize, проекти «PhotoSynthesis» та «Enlightenment» у складі SYN Art Group.

2010 — MUHi-2010, презентація проекту «Biological evolution», Інститут проблем сучасного мистецтва.

2010 — II Московська міжнародна бієнале молодого мистецтва «QuiVive?», «Enlightenment/Sol Invictus».

2010 — «Ті, хто прийшли в 2000-ні», «Enlightenment» та  «Time files».

2010 — ART-KYIV Contemporary V, «Time files».

2013 — Куратор візуальної програми фестивалю «Гогольфест», спецпроект «Храм».

2014 — Forbes Art-Project: Нова Українська Мрія, проект «BALANCE» («Рівновага»).

2015 — Куратор міжнародного фестивалю архітектури та урбаністики «CANactions», спецпроект «Навколо»

2015 — ART-KYIV Contemporary Х/DIALOGIA, перша робота із серії «Річний звіт» та «Enlightenment».

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: