Молоді харків`яни представлять в Києві трагікомедію «Мауно»

8 жовтня на модерному майданчику «Дім» в Державному центрі мистецтв імені Леся Курбаса (вул. Володимирська, 23-В) відбудеться показ моновистави харківського театрального колективу «Варіант», випускників університету мистецтв, за п’єсою сучасного естонського драматурга Андруса Ківіряхка – трагіКОМЕДІЯ «Мауно».

qvzd1w4rr8u

Жанр моновистави передбачає собою наявність лише одного артиста на майданчику перед глядачем, отже, цей артист повинен бути професійно і психологічно готовий до такої зустрічі «очі в очі». Треба сказати, на подібне не часто зважуються навіть маститі майстри сцени, але молодий театр «Варіант» в особі режисера і керівника проекту Тимофія Бінюкова і актриси, що протягом півтори години веде діалог із залом, Лесі Чухрій впевнені, що їм це під силу. На підтвердження цих слів – шість тепло прийнятих глядачем вистав за менш, ніж чотири місяці його існування (при тому, що у театру немає свого постійного майданчика), а також відбір спектаклю для участі в міжнародному фестивалі «JoyFest-2016», на якому колектив «Варіант» – єдиний представник одного з культурних центрів України – Харкова; і позитивна рецензія професійного критика і театрознавця А. Аннічева, який в своїх статтях далеко не завжди вшановує лаврами постановки академічних державних театрів, а вже для студентських робіт такий відгук – справа абсолютно виняткова.

%c2%a6%c2%ac%c2%a6-%c2%a6%c2%a6%c2%a6

«Варіантовці» переконані в тому, що переважна більшість українських театрів нині переживають не найкращі свої часи. І справа не стільки в убогому державному фінансуванні, скільки у відсутності творчої ініціативи, яка має виражатися в бажанні пробувати себе в новому, незвіданому. У гонитві ж за провокативною, гострою, цікавою формою – що, мабуть, і є найбільш явною ознакою сучасного мистецтва – не варто забувати про актуальний зміст.

Так, в їх постановці роль «маленької людини» – зворушливого, доброго, але далеко не простого хлопчини Мауно виконує дівчина – актриса Чухрій. А розповідає Мауно про різне – про будні, про сусідів, про звички. І про добро, зло, крадіжки, бажання наживи, марнославство, упадок моралі, про байдужість і самоту. І про любов, турботу, відданість, справедливість. В його історіях, що описують Прибалтику рубіжжя другого і третього тисячоліть, легко вгадується сучасна нам Україна. В оповіданнях, які не мають очевидного політичного забарвлення, легко між рядків прочитується біль за батьківщину, що, схоже, просто не в змозі знайти гармонію і рівновагу з самою собою.

kwu0_wmfdqg

Вистава «Мауно» проста на вигляд. Один артист, вірніше, артистка, яка зображує особу іншої статевої і психологічної приналежності, повна відсутність декорацій і яких би то не було сценічних ефектів. Але, як запевняють харків’яни, нудьгувати ви не будете. Уважне око зможе виявити елементи ігрового театру, не властивого класично-академічній театральній школі українських творчих вузів періоду сучасності і західні віяння, такі, як певні риси «стенд-апу», виражені в спілкуванні з залом, гротескності видовища, фарсових елементах.

ГЦТІ ім. Курбаса надає майданчик найцікавішим експериментальним проектам. НЕ пропустіть!

8 жовтня, 19.00. Вхід вільний

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: