Як зламати стереотип? У Києві відкриється виставка художників Донбасу

У вівторок, 1-го серпня 2017 року в Центральному будинку художника відбудеться відкриття виставки художників Донбасу «Залишаємось з Україною в серці».

Початок – о 17.00 за адресою: Київ, вул. Січових Стрільців, 1 – 5.

Антоніо Шевченко. Фрагмент
Антоніо Шевченко. Фрагмент

Організатори проекту: Олександр Рущак, видавництво «Фокус подій» (Україна) та Ольга Бетко, член Британського Королівського Товариства Мистецтв (Великобританія). Виставка проходить за підтримки Національної спілки художників України (НСХУ).

У рамках виставки 19 художників-переселенців з Донбасу презентують близько 200 графічних, живописних і скульптурних творів та інсталяцію з проекту «Мутагенез».

Учасники виставки: Петро Антип, Микола Бірючинський, Сергій Друзяка, Віктор Ендеберя, Борис Єрьомін, Алекс Єськова, Антоніо Шевченко, Сергій Жидель, Сєрж Захаров, Сергій Литвинов, Наталя Максимова, Раїса Малинкіна, Євген Мануілов, Юлія Макарова, Сергій Прінь, Володимир Радковський, Віктор Скубак, Валентина та Володимир Теличкі.

Українці та росіяни за етнічним походженням, усі вони в результаті російської воєнної агресії пережили спільну біду. Більшість із них втратили  дах над головою, стали біженцями. Але  ніхто  не втратив  віри у вільне європейське майбутнє України.

Серед них є люди вже досить відомі – члени Національної спілки художників, заслужені художники України, лауреати високих нагород і премій, учасники  всеукраїнських і міжнародних виставок. А є ще зовсім молоді, які вже зуміли заявити про себе. Як і чому вони разом із 1 700 000  інших жителів Донбасу стали переселенцями? Як  живуть сьогодні, про що думають? Яким чином російсько-українська війна, що триває на їхній малій батьківщині вже третій рік поспіль, вплинула на їхню свідомість та творчість? На всі ці питання можна буде знайти відповіді на виставці.

Більшість мистецьких проектів – це рефлексія, спровокована індивідуальним і колективним досвідом пережитого. Це – самоідентифікація в світі, який поділився на два часові проміжки – до і після початку війни. Це – маркери донбаського регіону: шаблонні та ті, що ламають усталені стереотипи про стовідсотковий сепаратизм, абсолютну російськомовність й маргінальність Донецької і Луганської областей.

20370556_1341323092583707_1175465686_n

Мотиви неосяжного степового ландшафту й міфологічні інтерпретації скіфського періоду межують тут із враженнями художників від ворожих обстрілів та перебування в полоні, де кожен день тягнувся мов рік. В їхніх роботах у розлогі поля соняшників і ніжного ковилу врізаються чорнобокі піраміди териконів. Магічно привабливі, вони давно стали символами фізично виснажливої праці, яка висмоктувала в шахтарів спрагу до нормального життя.

Донбас, таким як є, – різнополярним: степовим та індустріальним, брутальним і поетичним, мирним й у розпалі російської агресії – обіцяють показати художники-переселенці на своїй виставці в Будинку художника вже 1-го серпня цього року.

Виставка триватиме до 14-го червня 2017 року.

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: