Прогресивний іконопис: виставка “Колір. Тіло” львів`янина Данила Мовчана в Києві

10 травня в київській культурній лабораторії “Едукаторіум” відбудеться відкриття виставки львівського художника-іконописця Данила Мовчана “КОЛІР. ТІЛО”. Початок — о 19.00.

Сотворення світу ІІ. 2018
Сотворення світу ІІ. 2018

Сьогодні львівська іконописна школа вирізняється самобутністю та прогресивністю, адже демонструє поєднання традицій українського сакрального мистецтва з сучасними тенденціями образотворчості. Чимало молодих львівських художників-іконописців нині є відомими не лише в Україні, а й за її межами, серед таких — Данило Мовчан.

Купання. 2013
Купання. 2013

Розповідаючи про цього художника, відомий митець Роман Зілінко зауважує: “Головним джерелом натхнення для його творчості є українська середньовічна ікона, яку він добре пізнав, працюючи реставратором. Одночасно, не входячи в конфлікт із традицією, Данило старається бути художником актуальним і творити у контексті сучасного мистецтва для сучасної людини. Його ікони, як і інші роботи, відображають лаконізм і повернення до найпростішої форми та чистого, дзвінкого кольору. Він шукає образу досконалого — простого та зрозумілого через первісну Божу красу, без надмірних емоцій, напруги, непотрібних ліній та відтінків. Тільки гармонія”.

Серафим 9. 2018
Серафим 9. 2018

Сам художник зазначає, що стилістика ікони завжди спонукала його до нових ідей. На цьому ґрунті він будує власні композиції, де мінімальними засобами зображає те, що є для нього важливим.

Виставка триватиме до 23 травня 2018 року за адресою: вул. Рейтарська, 8Б.

¦-TДTЦTИ¦-

Про автора

ДАНИЛО МОВЧАН

Народився у Львові в 1979 році. Навчався у Львівському коледжі декоративно-ужиткового мистецтва ім. І. Труша (1995–2000), у Львівській національній академії мистецтв (2000–2006). Займається іконописом, живописом і реставрацією. З 2012 року — член Української спілки іконописців. Твори зберігаються у церквах і приватних колекціях України, Польщі, Білорусії, Росії, Німеччини, Італії, Франції, Канади, США. Учасник понад 70 групових виставок і декількох міжнародних пленерів в Україні та за кордоном.

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: