Міжнародна бієнале “Скульптура просто неба” 2024

13 серпня о 17.30 на території Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться урочисте відкриття виставки «Лінія життя» у рамках Міжнародної бієнале «Скульптура просто неба – 2024».

Музичний гість вечора: Petrichor String Quartet

Термін проведення виставки: 13 серпня – 15 жовтня

 

Про бієнале:

У 2024 році ГО Міжнародний інститут культурної дипломатії спільно з Національним заповідником “Софія Київська” учетверте проведе виставку-бієнале в рамках проєкту “Скульптура просто неба”. Виставка відбуватиметься просто неба в історико-культурному просторі Національного заповідника “Софія Київська” упродовж майже 3 місяців.

Міжнародна бієнале «Скульптура просто неба» бере свій початок з проєкту «Точка зору від Заходу до Сходу», шо відбувся у 2016 році на території Національного заповідника «Софія Київська».

Розпочинаючи цей проєкт 8 років тому, ми мали на меті «визволити» сучасну ландшафтну скульптуру з художніх майстерень й інсталювати її за справжнім «місцем призначення» – у простір просто неба, аби наблизити тривимірні артоб’єкти до широкого глядача.

Фактично, було створено прецедент: проведення що два роки виставки скульптури просто неба у Національному заповіднику «Софія Київська»  на території колишнього митрополичого саду, який, за словами Генеральної директорки Заповідника Нелі Куковальської, «має унікальні можливості для експонування творів сучасної скульптури».

Заходи наступних років (“3D. Public Art” у 2018 та “Genius Loci” у 2020) показали, що інтерес публіки до тривимірного мистецтва в публічному просторі постійно зростає. У рамках проєкту ми щоразу опановували нові теми, розширювали коло учасників і знаходили нові майданчики для експонування робіт. Проведення чергової міжнародної виставки, що мала відбутися влітку 2022 року за участю українських та іноземних авторів, унеможливила широкомасштабна війна РФ проти України.

Російська агресія кардинально змінила плани усієї країни та поставила бієнале на паузу. За останні два роки українці пережили багато трагічних подій, втрат близьких людей і власних домівок. Мільйони людей набули травматичного досвіду еміграції, біженства закордон та переселення в межах власної країни.

Тема 2024 року: “Лінія життя”

З 2014 року й дотепер ми всі — в Україні та поза її межами — живемо, балансуючи над прірвою, намагаючись знайти орієнтири у світі, де звична нам система координат здається втраченою. Ми живемо “на лінії життя” — на тонкій межі між вчора та сьогодні, війною та миром, виживанням і розвитком, руйнуванням і творенням, вигоранням і відновленням, відчаєм і надією. Тож цьогорічна виставка порушує широкий діапазон екзистенційних питань, концентруючись на новому досвіді українців, що живуть в епіцентрі воєнних подій. А безперервну лінію життя нам забезпечують ЗСУ – ті, хто зараз на лінії вогню.

Думкою про крихкість і диво життя, а також про те, що життя не є суцільною лінією, а радше пунктирною, й нагадує мерехтіння, за кілька років до великої війни поділився геніальний український композитор Валентин Сильвестров:

Ø  «…головне диво, що ти живий, й навкруги тебе живі створіння… Випадковість, яка зачаїлася всередині життя у цьому світі, що прикидається таким зручним… Життя не «заліговане»*, це найменше дрібне мерехтіння…»

(Цит. за документальним фільмом «В.Сильвестров» в 3-х частинах, 2020, реж. С.Буковський)

*Ліга ((фр. ligue, від лат. ligare — зв’язувати) в музичній нотації — дугоподібний знак, що з’єднує кілька нот.

Експозиція:

В експозиції представлені скульптури та інсталяції українських та іноземних авторів, виконані в останні кілька років, а також тривимірні твори, виготовлені з використанням сучасного матеріалу «фундермакс» від головного партнера проєкту компанії «Budzirka» (Київ) за ескізами учасників. Такий новаторський підхід уможливлює подальше експериментування митців і мисткинь з новими матеріалами й техніками.

Встановлення нових робіт Олексія Аполлонова, Світлани Ратошнюк та Олексія Сая та відкриття цього етапу проєкту відбудеться на початку вересня 2024 року, про що буде оголошено згодом.

Експонати виставки здебільшого не розповідають особистих історій — їх форма, часто антропоморфна, здебільшого зведена до знаку та наділена глибокою символікою, що пропонує безліч асоціацій. Перед глядачем змінюються ідеї: людини, свободи, культурної пам’яті, зв’язку з корінням, мислення, трансформації, любові, відродження та збереження життя.

Паралельно розгортається лінія контрідей: війни, знищення, біженства, втрат і криз. Колір, фактури, фрагментація та деконструкція надають роботам емоційного забарвлення й резонують з актуальним сприйняттям реальності українцями. 

Драматизму й навіть трагізму нової повсякденності виставка “Лінія життя» протиставляє нашу волю до життя – переконання, що навіть у найтяжчих умовах людина здатна на витримку та незламність духу, і що цінність людського життя вимірюється сенсами, якими воно наповнене. 

скульптура

Паралельна програма:

У рамках проєкту передбачено низку тематичних культурних та освітніх подій, а також видання художнього альбому-каталогу. Деякі заходи проходитимуть у локаціях наших партнерів.

Додаткова інформація щодо проєкту та паралельної програми – на сторінці: https://www.facebook.com/groups/1303939383055822/

 

Організатор: ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії»

Кураторки: Марина Стрельцова, Тетяна Калита

 

Учасники проєкту: Олексій Аполлонов (Київ, Україна), Дмитро Грек (Київ, Україна), Олеся Дворак-Галік (Київ, Україна), Микола Лодяний (Харків, Україна), Мельніченко Володимир (1932–2023, Київ, Україна), Роман Мінін (Харків, Україна), Юрій Мирко, GORN Ceramics (Київ, Україна), Євген Примаченко (Київ, Україна), Світлана Ратошнюк (Київ, Україна), Оля Рондяк (Нью-Йорк-Київ-Флорида, Україна/США), Олексій Сай (Київ, Україна), Костянтин Синицький (Київ, Україна).

 

Партнери: Національний заповідник “Софія Київська”, Budzirka, Калита Арт-Клуб, Abramovych.Foundation, Фонд АРВМ та ІПСМ.

Медіапартнери: InKyiv, Pragmatika.Media, Арт-хода. Скульптура і не тільки

 

Адреса Національного заповідника «Софія Київська»:

01001, м. Київ, вул. Володимирська, 24

Для уточнення графіку роботи та розцінок відвідування, будь ласка, відвідайте вебсайт:

https://st-sophia.org.ua/uk/golovna/

 

На афіші використаний фрагмент роботи Олі Рондяк «Гало Мотанка», 2024. Дерево, метал. 218 х 132 х 81 см

На заставці використано фото монтажу роботи “Зародок” Олесі Дворак-Галік на території Національного заповідника “Софія Київська”. 2024

Фото надані авторками. 

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: