«Перфоманс» Жанни Кадирової

В рамках другої Київської Бієнале The School of Kyiv було проведено триденну – з 8 по 10 вересня – проект-акцію «Перформанс». В проекті Жанни Кадирової були задіяні різночасові живописні портрети та автопортрети, як професійних так і наївних художників. За задумом персонажі «дивились» на реципієнта на сцені з зали, чим вдалось загострити окремі властивості притаманні жанру портрету, що зазвичай не усвідомлюються під час традиційного огляду.

Відсторонений художній твір зажив життям свого героя, особистість якого виявилась найважливішою. Персонажі виступили представниками своєї епохи, оголюючи свідомість глядача в інтимному взаємоспогляданні, примушуючи задуматись про свою роль в сучасному світі перед обличчям минулого. Завдяки цьому акція набула культурно-соціального значення.

Поступово в умовах посилення глобалізації світу зникає усвідомлення значення унікальності кожної людини, її життя та свідомості. Самоствердження, піднесення власного особистісного значення можливе через звернення до своєї етнічної культурно-мистецької самобутності та неповторності. Портрети початку ХХ століття Григорія Ксьонза і Панаса Ярмоленка, надали вагу перформансові, чітко визначивши національну приналежність усіх творів. Без національної самоідентифікації, втрачаються орієнтири та вектори розвитку українського мистецтва, все більше орієнтованого на закордонний ринок та попит.

Наталка Тимошенко, мистецтвознавець

IMG_0984

  IMG_0978

12002081_1125741047453993_8127606046328922905_n

IMG_0975

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: