В США триває виставка великого українського скульптора ХХ століття Олександра Архипенка

З 22 вересня по 13 грудня 2015 року в музеї Палмера в США триває головна ретроспективна виставка життя та творчості нашого видатного земляка «Архипенко: сучасне надбання». Олександр Архипенко – новаторська фігура в історії сучасної скульптури. Народжений в Україні, активний в європейських авангардистських колах в перші десятиліття ХХ-го століття, він корінним чином змінив світову пластику. Він вдихнув в неї нове життя, знову ввівши в скульптурну практику колір, задіявши негативний простір та залучивши мішані техніки.

Фрагмент експозиції О. Архмпенка в Музеї Палмера (2)
Фрагмент експозиції О. Архипенка в Музеї Палмера

Виставка охоплює довгу кар’єру Архипенка й демонструє приблизно п’ятдесят його скульптур, а також рельєфи, зроблені з використанням різних технік, і роботи на папері. Для експозиції відібрали рідкісні твори майстра з музейних колекцій та приватних збірок.
Отримавши багатий досвід в Європі, Архипенко іммігрував до Сполучених Штатів в 1923 році. Там протягом сорокарічної кар’єри тривала його робота над фігуративною формою. Паралельно з цим мистець продовжував використовувати абстрактну форму як основу для скульптурних новацій.

Фрагмент експозиції О. Архмпенка в Музеї Палмера (3)
Фрагмент експозиції О. Архипенка в Музеї Палмера

Прискіпливо відібрані твори, зроблені в Америці, пропонують нове розуміння архипенковської пластики. Він досліджував свинцеве литво, гальваностегію та поліхромну патину. Використовував в якості скульптурного матеріалу високоякісну кераміку, вишукуючи комплексні шляхи обробки її поверхні. Експериментував з полірованими матеріалами, що відбивають світло, зокрема, з дзеркалами та перламутром. Запровадив нетрадиційні художні матеріали, такі як оргскло й фенолоформальдегидну смолу. В своїх новаторських пошуках поєднував творчі інструменти минулого й сучасності.

Фрагмент експозиції О. Архмпенка в Музеї Палмера
Фрагмент експозиції О. Архипенка в Музеї Палмера

Безпрецедентний погляд на творчий процес й філософію мистця пов`язаний з демонстрацією творів з архіву скульптора, що ніколи раніше не виставлялись. Серед них – фотографії скульптур, ескізів, експозицій, креслень для його машини «Архипентура» й конспекти лекцій, доповнені коментарями.

Виставка організована фондом «International Arts & Artists», Вашингтон, округ Колумбія, в співпраці з фондом Архипенка.

Фрагмент експозиції О. Архмпенка в Музеї Палмера (4)
Фрагмент експозиції О. Архипенка в Музеї Палмера
O. Архипенко. Королева Шеба. 1961. Бронза. Приватна колекція
O. Архипенко. Королева Шеба. 1961. Бронза. Приватна колекція

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: