«Tapetum lucidum» Аліни Бачуріної в галереї «Триптих АРТ»

З 16 по 28 червня в межах програми міжнародного арт-фестивалю «Kyiv Art Week» галерея «Триптих АРТ» представляє персональну виставку скульптури Аліни Бачуріної «Tapetum lucidum».

1_n

Як пояснює авторка проекту, «Tapetum з давньогрецької – покривало, килим.

Lucidum з латині – той, що світиться. Tapetum lucidum – це біологічна відображальна система «на дні» ока, необхідна для нічного бачення, зокрема у кішок.

У контексті авторського проекту властивість tapetum lucidum використовується як метафора внутрішнього інтуїтивного зору героїв».

Мисткиня поєднує в своїх творах мішану авторську техніку із традиційними для скульптури бронзою і деревом й «живописними» полотном, олією та акрилом. Використовує золочення.

Її поліхромні людські фігури заглиблені в себе. Цей медитативний стан первовічних творінь абстрагує нас сьогоднішніх від конкретного хронотопу й переносить в позачасові міфічні виміри, де людина та природа – це одне нероздільне ціле.

Такі магічно-шаманські речі пояснюються тим фактом, що народжена в Україні в 1979 році Аліна з 1993 по 1998 роки жила в Африці (м. Мапуто, Мозамбік) і навчалась в скульптора-шамана народності Нгоні. Дитинство та частина юності, проведені разом з батьками в Африці, не могли не вплинути на свідомість й подальше життя художниці.

Наразі Аліна Бачуріна активно виставляється в Україні, Росії та Європі. Твори скульптора знаходяться в приватних колекціях Мозамбіку, Німеччини, Голландії, Росії та України.

Фото Ігоря Гурського

6_n

2

13501872_1010296765733473_913422937854466240_n

3

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: