Друга національна бієнале молодого сучасного мистецтва оголосила open call для кураторів і кураторок

Команда організаторів другої національної Бієнале молодого сучасного мистецтва, котра відбудеться в Харкові у 2019 році, оголосила open call (відкритий конкурс) для кураторів і кураторок основної і паралельної програм.image002Подати заявку та ознайомитися з умовами участі можна за посиланням.

Над основною програмою працюватиме кураторська група з трьох осіб, котрі  визначатимуть тему Бієнале, відбиратимуть митців за результатами відкритого конкурсу для основної виставки та працюватимуть над форматом. Паралельна програма (виставки-супутники, спецпроекти, перфоманси, арт-інтервенції в міський простір) матиме одного куратора або кураторку, їх також оберуть за результатами конкурсу. Також програма матиме окремих кураторів дитячої та освітньої програм – вони будуть запрошені командою організаторів Бієнале.

“Одна з задач Бієнале – підтримати молоду кураторську школу, яка в Україні лише формується, – говорить Тетяна Тумасян, голова Координаційної ради бієнале, директорка Харківської Муніципальної галереї. – У нас немає вікового обмеження для аплікантів на кураторів, але ми прагнемо дати шанс саме молодим професіоналам та професіоналкам заявити про себе на події такого масштабу як національна бієнале молодого мистецтва”.

Оцінювати заявки буде експертна рада, що складається з досвідчених експерток і експертів із різних регіонів України. Ними стали: Оксана Баршинова, завідуюча відділом мистецтва ХХ – початку ХХІ ст. Національного художнього музею України, кураторка (Київ), Павло Гудімов, куратор, галерист (Київ), Влодко Кауфман, художник, куратор (Львів), Павло Маков, художник (Харків), Михайло Рашковецький, мистецтвознавець, арт-критик, куратор (Одеса), Олена Червоник, кураторка, історикиня мистецтва кураторська ассистентка в департаменті сучасного мистецтва в Філадельфійському художньому музеї (Україна/США), Тетяна Тумасян, директорка муніципальної галереї, кураторка (Харків).

“Для нас важливо, щоб вибір кураторів/кураторок не був суб’єктивним баченням харківської команди організаторів, а був зроблений в процесі обговорення”, – говорить Тетяна.

“Звісно, ми зацікавлені в молодих кураторах, які вже мають за плечима серйозні проекти і досвід. Але оскільки група складатиметься з кількох осіб, то цілком можуть з’явитися і нові імена – хтось привнесе досвід, хтось несподіване бачення, – говорить Іванна Скиба-Якубова, PR-директорка Бієнале, керуюча партнерка PR-аѓенції “Bagels & Letters”. – Минулого року над проектом працювала дуже крута команда, кураторки зробили проект на високому рівні, тож ми сподіваємося на співпрацю з ними в різних форматах.

Загалом, ми прагнемо зробити процес організації бієнале максимально прозорим. А ще – долучити людей не просто з різних інституцій, а й і з різних регіонів, тому чекаємо на заявки не лише від харківців та киян”.

Після того як команду кураторів та кураторок буде сформовано, організатори планують  на початку листопада провести кураторський інтенсив, щоб куратори та кураторки усіх програм мали змогу випрацювати механізми роботи, означити тему та головні вектори бієнале. Під час інтенсиву також плануються відкриті публічні лекції та майстер-класи від українських та іноземних експертів у царині креативної економіки та сучасного візуального мистецтва.

Дедлайн подачі заявок – 23 вересня, 18:00.

Оголошення результатів – 12–14 жовтня. Результати будуть оголошені розсилкою на електроні адреси заявників, на сторінці Бієнале на Фейсбуці, та в медіа.

Нагадаємо, Бієнале, заснована Міністерством культури, вперше відбулася минулого, 2017, року в Києві, за назвою Фестиваль молодих художників. Основними інституціями-організаторами проекту були “Мистецький Арсенал” та Національний художній музей. Темою першої бієнале було “Сьогодні, що так і не настало”. Кураторками були Лізавета Герман, Марія Ланько і Катерина Філюк.

Головним організатором Другої бієнале молодого сучасного мистецтва у Харкові є Харківська Муніципальна галерея. Перші партнери проекту – Харківська обласна державна адміністрація, Харківська міська рада, Центр сучасного мистецтва “ЄрміловЦентр”, Харківська школа архітектури та PR-аѓенція “Bagels & Letters”.

КОНТАКТИ

Іванна Скиба-Якубова, PR-директорка Бієнале, +380 97 905 82 98, ivanna.skyba@gmail.com

Вікторія Бронза, секретарка Бієнале, +38 095 135 21 70, bronzzza.vika@gmail.com

Марія Волчонок, координаторка open call’у, ua.biennale2019@gmail.com

 

коментувати у Facebook

Ваш коментар:

%d bloggers like this: