Магія народної творчості у виставці “Приходько”

2 липня, о 18:30 в київській Галереї мистецтв «ЛАВРА» (вул. Лаврська, 7б) відбудеться вернісаж і презентація книжки, присвяченої творчості художника, заслуженого майстра України, Івана Приходька.

Своєрідна художня манера автора тримається на міцному підґрунті, утвореному роботами народних майстрів попередніх поколінь. Здається, що Іван Приходько, якому виповнилось 82 роки, – чи не єдиний з питомо народних українських художників: наївних і мудрих митців-самоуків. Він ніби несе місію: зібрати в «тіло» власної творчості енергію вогню, що згасає, і яким дихає народна творчість споконвіків, поєднуючи пристрасть творення із мінімалізмом та практичністю її реалізації.

Крім нових робіт майстра в експозиції представлені ретроспективні твори, в яких Іван Приходько розкриває тему візуальної пластики прадавньої культури Трипілля, що виявилася для нього не лише близькою територіально, а й співмірною його душі за світовідчуттям. Під враженням впізнаного він створює узагальнені образи, які є омажем трипільським богам.

Окрім мальованок, в експозиції будуть представлені лаконічні дерев’яні скульптури майстра, в яких органічно втілено одвічні образи, міфологеми яких асоціюються із космічними. Скульптури, хоч
а виконані явно традиційно й спрощено, — навдивовижу сучасні та інформативні. Сферична поверхня об’єктів сповнена руху та почуттів.

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: