Персональна виставка Ігоря Стеф’юка “Пластичний код”

10 липня 2022 року о 17:00 у залах Музею модернізму відбудеться відкриття виставки відомого львівського скульптора Ігоря Стеф’юка «Пластичний код».Ігор Стеф’юк (1949–2017) – уродженець Гуцульщини, львів’янин, який повторив унікальний шлях еволюції мистецької форми вслід за Олександром Архипенком. Його навчання у Львівському державному інституті прикладного мистецтва (1968–1973) співпало із добою радянського псевдомодернізму, коли лаконізм форми служив цілям доступної пропаганди. Художник натомість пішов шляхом своїх вчителів – М. Курилича та М.Яціва, відроджуючи модернізовану форму народного мистецтва, так як це було у мистецтві авангарду 1910–1930-х років.
Становлення Ігоря Стеф’юка та його вся творча еволюція тісно пов’язані з інтелектуальним трендом пост-структуралізму, коли кожен мислячий художник стояв перед дилемою аналізу та дослідження творчої метамови.

Перші формальні експерименти Стеф’юка 1980-х у галузі поліхромної скульптури стосувалися стилізації та спрощення національного архетипу. В наступному десятилітті 1990-х він спромігся віднайти абстрактний модуль, що резонував із західними стилями мінімалізму та хайтеку, ускладнюючи техніку конструкціями з металу та пластику. Найновіші пластичні винаходи Ігоря Стеф’юка вже у ХХІ-му сторіччі – програма футуристичної тектоніки, за якою можна вгадати ідеї віртуальної епохи та неминучість доби штучного інтелекту.
Пластичний код Ігоря Стеф’юка – це програма еволюції форми, що резонує із найсуттєвішими зрушеннями прогресу в Україні.


Виставка Ігоря Стеф’юка «Пластичний код» є мистецькою інтервенцією в експозицію Музею та висвітлює мало знане явище з історії
постструктуралізму» у візуальній культурі Львова.

Експонуватиметься до 28 серпня 2022 року.

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: