Відкриття виставки «Стосунки з образом» Альона Кузнєцова, Жанна Петренко

29 липня 2022 о 18.00 в галереї сучасного українського мистецтва Imagine Point відкривається виставка Альони Кузнєцової та Жанни Петренко «Стосунки з образом»

А справді, у які стосунки з образом ми вступаємо? Коли ми споглядаємо витвір мистецтва, ми-глядач можемо пасивно дозволити на нас впливати, або натомість, активно з ним взаємодіємо – суперечимо з образом, погоджуємось, закохуємось у нього, або навіть бажаємо його знищити… А як впливає створення образу на самого творця? Хто кого створює? І це не марне питання. 

Альона Кузнєцова, Жанна Петренко

Альона Кузнєцова і Жанна Петренко відверто розмірковують про свої стосунки з образом – і у своїх творах, і у своїх роздумах. 

«Цю не зовсім “серію”, але висловлювання з 10 робіт різного формату, я вважаю пророчою», – ділиться Альона Кузнєцова. «Почала її ще в кінці 2019 року, бо відчувала біль і особисту кризу, яку ніяк не могла пояснити логічно, і працювала з нею аж до кінця 2021-го. Найстрашніше – це криза сенсів. Виходом було спробувати пильно придивитись в ці óбрази, від яких я значною мірою відвикла, займаючись дослідженням кольору і абстрактним мистецтвом впродовж попередніх 10 років. Ці роботи – повернення до реального життя, що містить складні стосунки, ерос і танатос, невимовне, передчуття незворотнього. На полотні крім олії, використовувала колажі, аплікації і бісер, що став ідеальним інструментом сповільнення часу». 

«Гобелен це живопис, але нитками. Різниця в тому що повертатись до виправлень вже немає можливості. Кожна помилка, є свідченням неідеальності нашого життя, протягом цього процесу відбувається зміна і з роботою, і зі мною…» – Жанна Петренко використовує старовинну техніку гобеленового ткацтва. Процес розділяється на декілька етапів: створення ескізу – картону, що буде зразком під час виконання самого твору; натягування ниток основи на дерев‘яну раму, і, власне, сам процес ткання. 

Звернення до традиційних технік: кераміка, ткацтво, цяткування, відображає спільне відчуття змін та крихкості життя і світу навколо. І ці ж старовинні практики є одвічним засобом зцілення. 

«Стосунки з образом»: Альона Кузнєцова, Жанна Петренко 

коментувати у Facebook
%d bloggers like this: